Barcelona reforça el personal que detecta pisos turístics il·legals

  Des de l'estiu del 2016 s'han dictat més de 2.000 ordres de cessament, s'han precintat 127 habitatges i s'han cobrat 530 multes

  L’Ajuntament de Barcelona ha reforçat el personal que detecta pisos turístics il·legals d’acord amb l’acord que va subscriure amb ERC per tal que els republicans donessin llum verda al Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT). Així, els visualitzadors han passat de 20 a 40, i els inspectors de 20 a 34, però s’arribarà també als 40 en els propers mesos. L’objectiu és arribar a formar un equip de 110 persones el 2018. Des de l’estiu del 2016, s’han obert gairebé 5.500 expedients. S’han iniciat més de 2.800 que són sancionadors i s’han dictat més de 2.000 ordres de cessament. L’Ajuntament ha cobrat 530 sancions i ha precintat 127 pisos al marge de la normativa. El govern ha explicat que un estudi d’Apartur revela que l’esforç del consistori ha comportat una reducció de gairebé 1.000 habitatges il·legals ofertats.
  “Tolerància zero de Barcelona en relació a l’activitat il·legal, la barra lliure s’ha acabat”. Així s’ha expressat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, acompanyada pel portaveu d’ERC, Jordi Coronas. En declaracions a l’Estació del Nord, on es troba l’oficina on treballen els visualitzadors de pisos turístics, Sanz ha subratllat que els pisos il·legals representen una “activitat corrosiva per garantir una ciutat per viure que prioritzi el dret al barri i a la vida”.

  Ha recordat que el govern va implementar ja un pla l’estiu passat, passant de 12 a 20 inspectors i creant el cos de visualitzadors, amb 20 efectius. Amb l’acord amb ERC aquestes quantitats es doblaran. “Són tot un seguit d’actuacions que ens permeten dir que l’Ajuntament té un cos específic, propi, per donar la volta a aquesta activitat il·legal”, ha conclòs.

  Aquest pla, ha continuat, “ha deixat de ser un pla de xoc puntual, sinó que és ja una mesura estable i estructural de la ciutat”. També s’estan comprovant residències d’estudiants, amb 13 sancions.

  El republicà Jordi Coronas ha celebrat que el govern finalment acceptés l’increment del cos d’inspecció, perquè “a més pressió d’inspecció més difícil serà que algú opti per una activitat il·legal i més fàcil serà tancar els allotjaments que no compleixen amb la normativa”. Ha aplaudit que per fi hi hagi un “cos proporcionat a la magnitud del problema”, i ha afegit que el control és molt necessari també “per acabar amb discursos turismofòbics que no beneficien ningú”.

  Igualment, la tinenta d’alcaldia ha assegurat que el que pretén el govern amb aquest tipus d’actuacions és precisament controlar l’activitat turística i així “combatre actituds de turismofòbia o sentiments de pèrdua de la ciutat”. En aquest punt, ha reconegut que al govern li “preocupa que pugui haver aquest sentiment de rebuig respecte al turisme” i està prenent totes les mesures necessàries per controlar l’activitat i deixar clar que “s’ha acabat la barra lliure”.

  Al seu parer, cal garantir que els veïns poden viure amb tots els drets i conviure “amb equilibri i sostenibilitat amb els turistes”. Ha respost així a les pintades que s’han fet a prop del Park Güell en contra de la presència de turistes amb lemes com ‘Gaudí t’odia’ o ‘Per què li diuen temporada turística si no els podem disparar?’.

  Sanz ha assenyalat que Barcelona ha de ser una ciutat amb turisme però també “amb moltes altres coses”. En aquest sentit, ha rebutjat “criminalitzar” el sector turístic i ha defensat la necessitat que aquest continuï operant a la ciutat, “però amb equilibri”. “La barra lliure a la que ens tenia acostumats el sector s’ha acabat”, ha insistit.

  La feina dels visualitzadors consisteix a detectar a través d’Internet aquells pisos susceptibles de ser il·legals. Després s’apropen a les seves ubicacions i pregunten als veïns al respecte. Un cop detectats, entren en joc els inspectors.