Barcelona reclama més contundència contra la contaminació atmosfèrica

    Barcelona i Madrid col·laboren per pal·liar la pol·lució de les ciutats a través dels seus plans de qualitat de l'aire i de mobilitat

    L’Ajuntament de Barcelona reclama a l’Estat mesures “més contundents” contra la contaminació atmosfèrica. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha declarat que les ciutats “no poden esperar més en la lluita contra la contaminació”, i que les administracions han de fer “tot el que estigui a les seves mans”. Des de l’Ajuntament s’indica que les ciutats de Barcelona i Madrid, a través dels seus plans de qualitat de l’aire i de mobilitat, col·laboren per a establir les mesures necessàries per reduir la contaminació atmosfèrica i afavorir unes ciutats “més confortables” per als seus habitants.
    Les demandes que plantegen els Ajuntaments de Barcelona i Madrid a l’Estat, entre d’altres, se centren en la revisió de l’impost especial sobre carburants, eliminant tots els avantatges fiscals que afavoreixen la compra de vehicles dièsel. La modificació de l’impost de matriculació de vehicles per prioritzar els vehicles menys contaminants, especialment els Zero i ECO. L’obligatorietat d’identificar tots els vehicles mitjançant l’etiquetatge establert per la DGT en funció del potencial contaminant, així com que l’etiquetatge es faci extensiu també a motocicletes i ciclomotors. El desenvolupament de successius programes PIVE per incentivar la renovació dels vehicles professionals i turismes més contaminants en termes de NO2 i PM, a favor de vehicles Zero i ECO i que l’ajut tingui en compte criteris socials. També exigeixen l’increment del finançament del transport públic de proximitat o la revisió de la fiscalitat i taxes portuàries i aeroportuàries per tal de permetre una major diferenciació en funció del nivell de contaminació.

    D’altra banda, des de l’Ajuntament de Barcelona s’indica que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Generalitat de Catalunya han assolit un acord per a la millora de la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona en una àrea que engloba fins a 40 municipis de la zona d’influència de la capital catalana. Tal i com va explicar Sanz el passat mes de març, “hi ha per primera vegada en molt de temps, una voluntat conjunta de fer un pas endavant en la lluita contra la contaminació atmosfèrica”. Sanz ha afegit que “l’Ajuntament no pot afrontar en solitari aquest repte i que necessita també de l’actuació dels municipis del seu entorn, l’actuació de la Generalitat de Catalunya i el suport de l’Estat”.