Barcelona prohibeix nous supermercats fantasma

Bars i restaurants necessitaran un permís per entregar menjar i els més grans hauran de tenir espai per als repartidors

L’Ajuntament de Barcelona prohibeix que s’obrin nous supermercats fantasma a la ciutat i només permetrà que s’instal·lin macrocuines en sòl industrial. Així ho estableix el nou pla d’usos per regular aquest tipus d’activitat. La nova regulació, però, no suposa el tancament de les cuines ni supermercats fantasma que ja existeixen. El pla també regula el repartiment a domicili dels bars i restaurants, una activitat que s’ha expandit durant la pandèmia. Tots els locals hauran de demanar un permís per al repartiment i tindran dos anys per aconseguir-lo a partir de l’aprovació definitiva del pla, prevista d’aquí a un any. Els restaurants més grans o en eixos verds hauran d’habilitar espais per als repartidors.

S’ha aprovat un pla especial vinculades al repartiment a domicili amb l’objectiu de “posar ordre” a l’auge que han viscut aquests negocis els últims mesos i “protegir” el model comercial de proximitat i la vida quotidiana dels veïns. “No volem negocis fantasma a la nostra ciutat. És una activitat que no es permetrà als barris ni a la ciutat quotidiana”, ha destacat la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz,

La regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, ha afirmat que el consistori no podia tapar-se “els ulls davant aquests nous fenòmens fantasma que s’aprofiten de la manca de regulació per envair les voreres; obrir sense límit horari; no competir amb les restriccions dels comerços físics, per exemple a l’hora de vendre begudes alcohòliques, i amb un model basat en uns treballadors que sovint estan en condicions de precarietat”.

El pla, prohibeix els supermercats fantasma a tota la ciutat, d’una banda, i, de l’altra, limita les macrocuines a les zones industrials allunyades d’habitatges, en carrers amb una amplada mínima de 25 metres i separades en un radi de 400 metres de distància respecte a altres establiments del mateix tipus. A la pràctica, significa que se’n podran obrir “poques”, i només a les àrees industrials de la Zona Franca o al Besòs. Tampoc es podran implantar nous magatzems temporals de mercaderies no perilloses oberts al públic, que són espais amb armariets on deixar equipatges, bosses, maletes o similars i que acostumen a tenir usos turístics.

La nova regulació no pot tancar, però, els negocis que es van obrir abans que l’Ajuntament de Barcelona en suspengués la concessió de llicències ara fa un any per regular el sector. Les que no podran obrir seran les macrocuines que s’estaven planejant a Les Corts i Sant Martí, dos macroprojectes que van quedar aturats aleshores i que havien aixecat l’oposició dels veïns. El consistori desconeix quants supermercats i cuines fantasma hi ha a la ciutat actualment.

Les macrocuines, conegudes com a ‘dark kitchen’ o cuines fantasma, agrupen diverses cuines industrials en espais normalment grans i opacs, només dedicats a fer comandes per repartir, mentre que els ‘black stores’ o supermercats fantasma són magatzems d’aliments on es preparen les compres online per entregar-les a domicili.

La proposta del pla ordena tres tipus d’activitats principals: les cuines industrials i/o agrupades (cuines fantasma), que fins ara no estaven tipificades; els supermercats i magatzems fantasma, que s’estableixen com a nova tipologia, i els establiments de plats preparats, ja regulats, ha indicat la gerent adjunta d’Urbanisme, Laia Grau.

Per als establiments de plats preparats, es limita el número de nous locals en un radi de 100 metres i, a més, els de més de 100 m2 no podran ubicar-se en carrers de menys de 7 metres d’ample ni superar els 300 m2.

Espais per als repartidors

El document també estableix que els locals hauran d’internalitzar els espais necessaris per als repartidors, és a dir, d’estada i descans i per aparcar els vehicles. Aquesta directriu afecta les macrocuines, que hauran de preveure 10 m2 per cada 100 de superfície construïda o estació de cocció; els establiments de plats preparats de més de 100 m2 -n’hauran de reservar 5m2 per cada 100 m2- i, finalment, bars i restaurants en funció de la mida i ubicació.

Els locals de restauració hauran de demanar un permís específic per repartir a domicili, una activitat complementària que ha crescut molt sobretot durant la pandèmia de la covid-19. L’hauran de sol·licitar durant els dos anys següents a l’entrada en vigor del pla, prevista per d’aquí a un any.

Els restaurants de més de 150 m2 hauran de reservar 5 m2 per cada 100 als repartidors i els seus vehicles. A més, els locals de restauració que estiguin situats en carrers de més de 7 metres que formin part de la xarxa d’eixos verds o siguin de prioritat per a vianants hauran de destinar-hi 3 m2 per cada 100 m2 de local. La resta podran disposar del permís sense haver de reservar l’espai.

Un cop aprovat inicialment el pla, s’obre un període d’exposició pública de dos mesos i es durà a terme un procés participatiu per recollir les aportacions de veïns, entitats i grups polítics i integrar millores al document abans de dur-lo a l’aprovació definitiva.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Dallerès presenta el seu darrer llibre “Pell, tot és pell” a Encamp

Notícia següent

La flota de vehicles de l’Ajuntament de Roses incorpora dos nous cotxes elèctrics

Notícies relacionades