Barcelona preveu destinar 607 milions d’euros fins al 2030 per reduir la pobresa infantil

Es proposen actuacions en àmbits com la protecció social, la criança, l'educació, la salut i l'habitatge

18 de juliol de 2025 a les 08:47h

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dijous l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil 2025-2030, amb una dotació de 607 milions d’euros. En un acte al Saló de Cent i amb la presència de tots els agents implicats en l’elaboració del full de ruta, la ciutat ha volgut enviar el missatge que reduir la pobresa dels infants i adolescents és “una prioritat absoluta”. L'estratègia s’estructura en cinc eixos -amb 33 objectius i 56 actuacions- i un pressupost global estimat per cada àmbit: protecció social de la infància i l’adolescència, amb 177 milions d’euros; educació i criança de la primera infància, amb 36 milions; educació, lleure i comunitat, amb 174; salut i alimentació, amb 61 i habitatge i espais adequats, amb 159.

L’estratègia és un ampli marc d’acord per generar un model de ciutat “integral” per a la lluita contra la pobresa infantil, amb un abordatge interseccional. Segons indiquen en un comunicat, el consistori es compromet a treballar i implementar polítiques eficaces per fer front a la pobresa infantil i alhora reclama l’acció i la coordinació amb altres administracions, perquè aquesta realitat depassa les competències municipals.

La pobresa infantil és una realitat estructural que manté la tendència a l'alça. El percentatge d’infants de 0 a 17 anys que es troben en risc de pobresa o exclusió social se situa en un 40,6% a la ciutat segons la taxa AROPE.

L’Institut Infància i Adolescència de Barcelona ha estat l’encarregat d’elaborar el text i de coordinar tècnicament el procés de treball per a una estratègia que no parteix de zero, ja que hi ha recorregut fet en aquest àmbit a la ciutat.

El treball impulsat pel govern municipal ha comptat amb la implicació de les gerències i instituts municipals, els grups municipals, la Generalitat, la Diputació de Barcelona, les entitats del Tercer Sector, els col·legis professionals, els espais de participació de l’Ajuntament i diferents experts i acadèmics.

En el procés també s'ha recollit la veu dels nens i nenes a través dels espais de participació de la infància que té la ciutat, com el programa Parlen els nens i nenes i l’Agenda dels Infants, a través de la qual han demanat que “tothom tingui el que necessita per viure” i que tots els infants tinguin el que necessiten “per a l’escola i per passar-ho bé”.

Millorar les prestacions socials i l'oferta de l'escola bressol municipal

Pel que fa a la protecció social de la infància i l'adolescència, entre els objectius hi ha millorar la prestació d'urgència social Fons d'infància 0-16 i estendre els ajuts a les famílies amb infants amb discapacitat, així com facilitar-ne la informació i els tràmits. 

Aquest ajut de la ciutat contribueix a la reducció de la pobresa infantil: 1 de cada 10 infants i adolescents se’n beneficia (8,7%). Per aquest any els ajuts s’han dotat amb més de 14,5 milions d’euros, indiquen des del consistori. 

Un altre dels objectius és promoure la conciliació de la vida personal i laboral amb programes com ‘Temps per a tu’, que proposa activitats de lleure per a persones amb discapacitat, o el ‘Concilia’, un servei per a la conciliació de la vida laboral, familiar i personal de les persones responsables d’infants. També s’estudien noves accions per facilitar l’ocupació de famílies amb infants a càrrec i de persones joves

Pel que fa a l'educació i criança de la primera infància, es vol incrementar l’oferta del servei d’escola bressol municipal, millorant la taxa d’escolarització dels infants de 2 a 3 anys, i a l’atenció als infants amb discapacitat amb la millora també de l’accessibilitat a les escoles.

Facilitar l'accés a extraescolars i un servei d’acompanyament psicoemocional

Quant a l'educació, lleure i comunitat, l'estratègia es marca com a objectiu facilitar l’accés a les activitats extraescolars esportives i culturals i unificar les campanyes per simplificar la tramitació dels ajuts, tot vetllant per la inclusió dels infants amb necessitats educatives especials.

L’estratègia fa valdre programes específics en aquest camp i preveu impulsar la inclusió dels infants amb discapacitat en el conjunt d’activitats d’estiu com ja fa l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD). Altres mesures se centren a evitar la segregació.

En salut i alimentació, el pla preveu desplegar uns serveis universals que ofereixin suport integral a les famílies per a la millora del benestar emocional i que es concreti en un servei d’acompanyament psicoemocional i educatiu a adolescents, joves i les seves famílies. Es posa també l’accent a facilitar la valoració, el diagnòstic i el tractament individual de les dificultats o trastorns de l’aprenentatge als infants i adolescents de famílies sense recursos.

L’estratègia subratlla alhora la importància de mantenir els ajuts menjador, amb menús més sans i sostenibles, i contemplar l’espai de migdia com un espai educatiu inclusiu. 

L'estratègia també introdueix la mirada d’infància i adolescència al nou Pla d’habitatge de Barcelona 2026-2033. En aquest àmbit, marca el pla, cal impulsar l’acompanyament de les famílies afectades per un procés de desnonament, a través del protocol de famílies i infants que pateixen inseguretat residencial, una actuació que ja aborda el Servei d'intervenció en situacions de pèrdua de l'habitatge i ocupacions (SIPHO).