Barcelona presenta el futur vestíbul de l'estació de metro de Glòries

Aquesta actuació comunicarà directament l'accés al transport públic i el DHub Barcelona

23 de juliol de 2025 a les 17:34h

L’Ajuntament de Barcelona ja ha enllestit el projecte d’interiorisme del nou vestíbul de l’estació de metro de Glòries (L1), que connectarà directament amb el DHub Barcelona. Aquesta actuació s’emmarca en la transformació de la plaça de les Glòries com a gran intercanviador metropolità i espai públic de referència a la ciutat i esdevé singular ja que es tracta del primer accés al metro des de l’interior d’un equipament públic.

El nou vestíbul, de 380 m², s’ubicarà a la planta 0 del DHub i actuarà com a espai de transició entre el transport públic i l’equipament cultural. El projecte, que dona continuïtat a les obres d’estructura executades entre 2023 i 2024, ha estat desenvolupat a partir de la proposta guanyadora del concurs impulsat pel Museu del Disseny i el FAD per conceptualitzar aquest nou espai. La proposta guanyadora ha estat la de l’estudi d’arquitectes AMOO STUDIO SCP.

L’any passat, l’Ajuntament de Barcelona, a través de BIMSA, ja va dur a terme unes obres prèvies, que van consistir en l’ampliació del vestíbul de l’estació de metro i, en conseqüència, el passadís existent i l’eliminació de les escales intermèdies, que van quedar substituïdes per rampes, millorant així l’accessibilitat. En aquesta primera fase també es va executar la connexió del nou espai amb l’edifici del DHub.

La primera tinenta d’alcaldia i presidenta de TMB, Laia Bonet, ha celebrat l’aprovació del projecte, que “ha de ser més que només una entrada, un accés funcional que connecti millor les Glòries amb l’equipament i el metro”. “És un pas en la transformació de les Glòries, un gran pol de transport públic, d’equipaments, d’habitatge, i ara guanyem accessibilitat en un equipament fonamental com és el DHub des del metro”, ha destacat Bonet, que també ha ressaltat que “ho fem connectant barris, que és com s’ha de fer sempre que s’aborda una transformació”.

Un espai singular que connecta mobilitat i cultura

El disseny interior aposta per una configuració fluida i accessible, amb un cel ras suspès de geometria orgànica que integra il·luminació, senyalística, pantalles audiovisuals i sistemes tècnics. Aquest element, juntament amb el nou bar de l’estació i un banc multifuncional, defineix un espai que vol esdevenir l’avantsala del museu i un punt de trobada ciutadà.

La connexió amb el DHub es farà a través d’un espai intermedi, un vestíbul d’independència requerit per bombers, que quedarà revestit amb els mateixos materials que la resta del projecte i amb un tractament cromàtic distintiu. A més, s’ha previst un nou itinerari de sortida des de les andanes de metro, amb una zona de validadores de TMB i un fals sostre que manté la coherència formal amb la resta de l’espai.

Aquest tipus de connexió entre un equipament cultural i la xarxa de metro és habitual en altres ciutats, com ara els casos del Victoria & Albert Museum de Londres o el Louvre a París i l’Ajuntament de Barcelona treballa per garantir la convivència entre el museu i la nova sortida de metro.

El nou accés al metro estarà obert en l’horari habitual de l’equipament, entre les 9.00 i les 21.00 hores cada dia excepte els dilluns, quan obre a partir de les 15.30 hores. En aquest sentit s’ha elaborat un pla d’impacte detallat per preveure i gestionar els efectes del nou vestíbul sobre el funcionament quotidià del DHub, en especial pel que fa a la seguretat, la neteja, el manteniment i la climatització. Alhora està prevista una adaptació de la gestió dels espais per acollir l’increment de persones usuàries sense comprometre l’experiència dels visitants ni la conservació de l’edifici, uns canvis que s’implementaran en paral·lel a les obres.

Inversió i terminis

El pressupost total del projecte és d’1.079.228,28 euros, i el termini d’execució previst és de sis mesos. Amb aquesta actuació, l’Ajuntament de Barcelona reafirma el seu compromís amb la millora de la mobilitat, l’accessibilitat i la qualitat urbana, alhora que impulsa la dinamització cultural de l’entorn. El nou vestíbul no només facilitarà l’accés al metro, a través del museu, des dels barris del Poblenou, sinó que també esdevindrà un espai de difusió d’activitats i esdeveniments culturals.

La previsió és que les obres comencin a principis de 2026 i estiguin llestes a l’estiu del mateix any, coincidint així amb la capitalitat mundial de l’arquitectura, en què el DHub serà una de les seus del congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA).

El promotor del treballs corresponents a l’ampliació ha estat l’Ajuntament de Barcelona i BIMSA. El Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya ha participat en la direcció del projecte de l’estructura i de les instal·lacions, com a propietària de la infraestructura ferroviària, juntament amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), l’Institut de Cultura  de Barcelona (ICUB) i el Disseny Hub de Barcelona (DHUB).

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit