Barcelona obre l’Institut de Gastronomia i Restauració per impulsar l’FP i el talent culinari

El nou centre a Diagonal Mar arrenca amb 223 alumnes, dos restaurants pedagògics i una botiga que aprofita elaboracions per reduir el malbaratament

09 de novembre de 2025 a les 11:13h

Aquest divendres s’ha inaugurat el nou Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou (Passeig del Taulat, 243), que ha ampliat l'oferta formativa pública en un sector amb alta demanda laboral.

En aquests moments, el centre té un total de 223 alumnes, amb una paritat elevadíssima (110 dones i 113 homes), entre els cicles de grau mitjà i superior —151 de grau mitjà i 59 de grau superior— i els Programes de Formació i Inserció (PFI) —13—, dirigits a persones que no han cursat l’ESO o que no l’han acabat.

Aquests 223 alumnes, que augmentaran el curs vinent, se sumen als 641 de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona (EHTB) ubicada a Nou Barris, i als 82 de l’Institut dels Aliments, a Mercabarna, fent créixer l’oferta pública fins a les 946 places actuals. A la ciutat també hi ha dos centres concertats que tenen en total 147 places i que situen en 1.093 el total d’alumnes que cursen estudis públics o concertats relacionats amb el sector de la gastronomia, la restauració i el turisme.

Pel que fa a tipologia d’ensenyaments, el cicle amb més demanda del nou institut és el de Cuina i Gastronomia (81); seguit del de Forneria, Pastisseria i Confiteria (46); el de Direcció de Cuina (36); el de Serveis en Restauració —cambrers, caps de sala i sommeliers— (24); el de Direcció de Serveis en Restauració (23); i d’Auxiliar de serveis de restauració i cuina (13). Tots els ensenyaments que s’hi imparteixen són de nova implantació al sistema públic i s’han desplegat en equipaments punters i especialitzats adequats.

Des que va començar el curs el passat 12 de setembre, el centre està pensant i tirant endavant iniciatives per tal d’integrar l’alumnat a la vida del barri. La primera que s’ha pogut materialitzar està relacionada amb la campanya per trencar soledats de diferents col·lectius vulnerables, incloent-hi la gent gran. Les persones grans del casal del barri van rebre els joves a la seva seu per explicar la seva història de vida i posteriorment van poder gaudir a la cafeteria de l’Institut d’un esmorzar intercanviant amb l’alumnat les seves inquietuds, novetats, preocupacions o anècdotes i gaudir, en definitiva, d’una estona en companyia. Una iniciativa que s’anirà repetint al llarg del curs.

La segona iniciativa que ha vist la llum en aquest sentit és la botiga que s’acaba d’inaugurar i on els veïns i veïnes del barri hi podran comprar les elaboracions de l’alumnat del centre, tot evitant el malbaratament alimentari.

A banda de la cafeteria i la botiga, l’Institut també ha obert al públic els dos restaurants pedagògics, on els i les alumnes ofereixen dos menús, el bàsic i l’elaborat, que inclou una àmplia degustació de plats d’alta qualitat amb maridatge de vins. Amb l’obertura d’aquests dos restaurants, no només s’aconsegueix sufragar part de la despesa en matèria primera que inevitablement l’alumnat requereix per dur a terme i superar la seva formació pràctica, sinó que, a més, s’aconsegueix no malbaratar productes de qualitat.

Així mateix, el centre aposta fermament per accions vinculades a l’economia circular en col·laboració amb altres centres, entitats i empreses.

El nou Institut de Gastronomia i Restauració va poder absorbir tot l’alumnat de l’antic centre privat ESHOB (Escola Superior d’Hoteleria de Barcelona) que volia seguir estudiant perquè va facilitar horaris ad hoc per poder atendre tota la diversitat de grups i per donar resposta a les necessitats de tot l'alumnat.

En aquests moments, el centre continua treballant per seguir dotant les instal·lacions amb l’equipament més punter i especialitzat per a formar professionals altament qualificats i amb coneixements tècnics, de gestió i d’innovació culinària, que són els que Barcelona necessita com a ciutat referent en gastronomia. En aquest sentit, s’ha dut a terme una inversió important en compra de nou equipament, així com la materialització de col·laboracions amb empreses del sector que han cedit equipament al centre.

 

Un pas més cap a l’Horitzó 2030: el desplegament de l’FP a Barcelona

Amb aquest centre es fa un pas més cap a l’horitzó 2030 de la Formació Professional a la ciutat: amb la creació de l’Institut d’FP Sanitària Sant Pau, que també s’ha posat en marxa aquest curs, i l’Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona s’ha arribat als 32 centres de formació professional dels 35 previstos en el Pla Director de la Formació Professional a Barcelona. En els darrers quatre anys, s’han creat 11 nous instituts de Formació Professional a la ciutat de Barcelona.

En el cas concret de l’Institut de Gastronomia i Restauració, la seva creació respon a la necessitat detectada en el Pla Director de la Formació Professional 2023-2030 sobre la creació de places en l’àmbit de la gastronomia i restauració. En un context en què la manca de personal qualificat és un dels principals reptes del sector, el paper de la formació pública és cabdal. En aquest sentit, el model de governança compartida dels centres de formació professional juntament amb el teixit empresarial esdevé una solució efectiva per garantir una inserció laboral ràpida i de qualitat.

El model Be_Pro, en el qual s’engloba aquest centre, trenca amb la realitat preexistent d’instituts atomitzats i aposta per agrupar tota l’oferta d’un mateix àmbit en grans centres propers al teixit professional i productiu del seu sector, a més d’aglutinar la formació inicial i la formació continuada dels professionals. A més, inclou un itinerari formatiu complet –des de Programes de Formació i Inserció fins a Cicles Formatius de Grau Superior, Cursos d’Especialització i certificats de professionalitat per a persones adultes– i assegura així una oferta adaptada a les necessitats del mercat laboral i de la societat.

 

Promoció de la cuina local i la cultura gastronòmica

El nou Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona té entre els seus objectius impulsar la promoció de la cuina local i la cultura gastronòmica catalana. A través d’un enfocament que combina tradició i innovació, el centre posa en valor els productes de proximitat, la sostenibilitat i les tècniques culinàries autòctones i fomenta una identitat gastronòmica forta i competitiva en l’àmbit global.

La internacionalització és un eix clau del projecte, aprofitant les oportunitats de finançament Erasmus per facilitar la mobilitat tant d’alumnat com de professorat. Això permet establir aliances amb altres institucions i professionals de prestigi d’arreu d’Europa, de manera que enriquirà la formació amb experiències internacionals i aportarà una visió global a la gastronomia local.