Fins al 13 de setembre està oberta la convocatòria per participar en la XIX edició del premi 25 de novembre. Amb el lema “BCN Espais lliures i segurs”, es vol posar l’èmfasi en el fet de generar pràctiques que ajudin a fomentar espais públics lliures de violència masclista.
Enguany es vol posar el focus en les violències que es reprodueixen i es produeixen a l’espai públic on té lloc tot un ampli ventall d’agressions que fan que, a vegades, sigui viscut per les dones com un lloc d’inseguretat, hostilitat i temor. Aquest és un àmbit de la violència que cal afrontar amb informació i molta sensibilització cap al conjunt de la societat, per tal d’entendre’n les causes i així poder-lo identificar i combatre.
L’objectiu de la convocatòria és oferir recursos econòmics, la dotació del premi és de 15.000 euros, i també suport institucional que facilitin la realització del projecte guanyador, que haurà de ser inèdit o estar a l’inici de la seva implementació. Hi poden participar les persones físiques majors de 18 anys, els grups, les associacions i les entitats sense ànim de lucre de la ciutat de Barcelona.
L’Ajuntament de Barcelona convoca aquest premi des de l’any 2005 amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, i en el marc de l’Acord Ciutadà per una Barcelona lliure de violència contra les dones.
Partint de la premissa que la violència masclista és una vulneració greu dels drets humans, l’Ajuntament de Barcelona vol contribuir a avançar vers la plena ciutadania, l’autonomia i la llibertat de les dones de la ciutat.
En l’edició dels premis de 2023 es van presentar catorze projectes i va resultar premiat “Eduquem per viure la interculturalitat. Construïm una societat lliure de masclisme i racisme”, de l’Associació Migració i Economia Social i Solidària – Migress. Una Guia de feminisme interseccional i antiracisme per prevenir la violència masclista i racista en l’àmbit escolar.