Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Barcelona invertirà 5 milions d’euros als centres esportius municipals

Avatar photo

Les inversions aniran destinades a cobrir de manera urgent l’impacte de l'increment de la factura energètica

L’Ajuntament de Barcelona injectarà 5 M€ extraordinaris als centres esportius municipals, per cobrir de manera urgent l’impacte de la factura energètica en aquests equipaments.

Aquesta és la principal actuació que el primer tinent d’Alcaldia, Jaume Collboni, i el regidor d’Esports, David Escudé, han presentat aquest matí en una trobada amb els gestors dels centres esportius municipals de la ciutat, amb els quals des de fa setmanes es treballa a contrarellotge per trobar sortides a la situació generada per l’increment de preus de l’energia.

En la trobada, que s’ha celebrat al CEM Estació del Nord sota el lema “Impuls per a la sostenibilitat energètica dels equipaments esportius”, Jaume Collboni ha valorat els equipaments esportius de la ciutat, “una xarxa que garanteix l’accés a la pràctica esportiva de la ciutadania i que està fent grans esforços per continuar prestant un servei de qualitat en l’actual context de crisi energètica. Per això ens proposem atendre l’emergència amb una dotació extraordinària de fons que activarem de forma immediata alhora que impulsem mesures per garantir la viabilitat dels CEMs, fent-los més sostenibles i menys dependents de les fluctuacions del mercat”.

 

500.000 usuaris d’instal·lacions esportives a Barcelona

Per la seva banda, David Escudé ha manifestat que “unes 500.000 persones gaudeixen de les instal·lacions esportives a Barcelona i, per tant, una de les grans prioritats de l’Ajuntament és ajudar aquests centres en la seva viabilitat i la seva continuïtat. Aquestes injeccions econòmiques que acabem de presentar són importants a curt termini, però estem convençuts que a mitjà i llarg termini el nostre pla d’impuls de la sostenibilitat energètica també tindrà un impacte clau per garantir el seu futur”.

Així doncs, aquesta mesura serà immediata i té com a objectiu resoldre les dificultats de gestió econòmica amb les quals s’han anat trobant els gestors dels equipaments esportius darrerament, derivades totes elles de l’augment de la despesa a causa dels preus de la llum i el gas.

Però no serà l’única, ja que amb els gestors s’ha estat treballant en altres actuacions a realitzar, en aquest cas a mitjà termini, totes elles encaminades a un mateix fi: guanyar eficiència, reduir la despesa energètica i fer més sostenibles les instal·lacions esportives municipals.

 

Les inversions es destinaran a 11 equipaments esportius municipals

Entre les actuacions a mitjà termini destaca el desplegament d’un pla per instal·lar plaques solars fotovoltaiques en diferents centres esportius municipals.

En total es preveu actuar en 11 equipaments esportius municipals i les instal·lacions que s’hi col·locaran sumaran 12.920 m² de plaques solars fotovoltaiques, en el marc del programa MES Barcelona, amb una potència d’1,55 MWp, el que equival al consum d’unes 2.000 llars.

La iniciativa municipal MES Barcelona té com a principal objectiu accelerar la transició energètica a la ciutat en tots els sectors d’activitat a través del desenvolupament de generació energètica verda i de proximitat com la que ofereix l’energia fotovoltaica.

Aquest programa permet construir un parc de generació energètica dins la mateixa ciutat amb un impacte positiu tant a escala ambiental, reduint la pol·lució atmosfèrica, com en l’àmbit social, per la generació de nombrosos nous llocs de treball a petites i mitjanes empreses d’instal·ladors i proveïdors de diferents materials a la regió.

En el cas dels equipaments esportius, la instal·lació de plaques els permetrà, a més, ser menys dependents de la xarxa elèctrica convencional i de les fluctuacions dels preus de l’energia.

 

Millorar l’eficiència energètica

Un altre dels projectes que s’ha treballat conjuntament en la trobada d’avui és un recull de propostes, de present i de futur, per al desenvolupament de bones pràctiques d’eficiència energètica en l’ús de les instal·lacions esportives.

Amb aquesta estratègia impulsada per l’Institut Barcelona Esports (IBE) i els gestors de les instal·lacions esportives municipals es vol reduir la despesa energètica dels equipaments amb accions vinculades a la gestió i al funcionament de les instal·lacions i altres accions vinculades a millores en instal·lacions tècniques, envolvents dels edificis, sistemes de producció d’energia, etc.

Aquestes propostes volen implicar tothom en la reducció del consum energètic i per això inclouran les accions a realitzar pels gestors dels equipaments esportius.

També preveu implicar els usuaris dels equipaments esportius mitjançant iniciatives de difusió i conscienciació, buscant la seva complicitat en aquesta lluita contra l’emergència climàtica i la crisi energètica.

En aquest sentit, les dades obtingudes en campanyes fetes anteriorment a l’Ajuntament de Barcelona indiquen que es poden assolir importants estalvis energètics amb aquest tipus d’iniciatives.

Per exemple, durant la Marató per l’Emergència Climàtica feta el mes de març passat en 78 equipaments esportius municipals dels deu districtes de la ciutat de Barcelona, es van produir estalvis de més del 10% en el consum elèctric, reduccions de prop del 16% en el consum d’aigua, de prop del 13% en el consum de gas, i es van reduir més del 12% les emissions de CO² durant els usos esportius dels equipaments.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

A punt una nova edició de la Nit de l’Esport de L’Hospitalet

Notícia següent

Els millors investigadors sobre salut i fruita seca es reuneixen a Reus

Notícies relacionades