L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat un nou paquet de 2,66 milions d'euros de l'Impost d'Estades en Establiments Turístics (IEET) per a 27 projectes, 22 de dinamització ciutadana demanats pels districtes i 5 de ciutat. És el cinquè paquet del mandat, que en conjunt sumen 37,12 milions per a 118 iniciatives. Aquest any la inversió ha estat d'uns 14,3 milions. En el cas del paquet d'ara, 1,26 milions seran per a les 22 iniciatives de caràcter social, com ara la celebració d'actes culturals tots els caps de setmana de l'any als carrers del barri de Besòs i el Maresme, activitats a l'espai públic al voltant del tramvia i la Diagonal a la zona propera a les Glòries o el suport als programes d'activitats a Horta-Guinardó i Gràcia, entre d'altres.
A banda d'això, també rebran finançament la Festa Major de Nou Barris, la millora de la senyalització i la instal·lació de panells informatius al voltant del Camp Nou (Les Corts) i als accessos al parc d'atraccions del Tibidado (Sarrià-Sant Gervasi) o el suport a la dinamització comercial de Ciutat Vella.
Els 5 projectes de ciutat compten amb una dotació d'1,4 milions d'euros provinents de la taxa turística i engloben la presentació de la candidatura de Barcelona per acollir el World Pride de l'any 2030; un seguint d'esdeveniments esportius internacionals que se celebraran a Barcelona aquest 2025 com el Trofeu de les Nacions d'Hípica, la Final Premier de Pàdel o el Pickle Tour; el muntatge del Festival de la Tecnologia durant la celebració del MWC de l'any que ve; la col·laboració amb la Iniciativa per la Productivitat i la Innovació del Cercle d'Economia, i la celebració de l'Orgull Friki.
Segons apunta l'Ajuntament, el volum d'ingressos anuals derivats estrictament de l'IEET s'ha duplicat durant els últims anys, dels 12,16 milions anuals de mitjana durant el mandat passat fins als 23,46 milions actuals. Això ha permès prioritzar projectes que tenen a veure amb el retorn a la ciutadania i la promoció del talent a la ciutat, que són els dos capítols que més han crescut, apunta la mateixa font.
La fiscalitat derivada del turisme és la tercera font d'ingressos de l’Ajuntament, per darrere de l'IBI i de l'impost de les plusvàlues. Barcelona va ingressar l'any passat 106,5 milions d'euros per aquest concepte, 25 de l'IEET i 81,5 del recàrrec municipal, que és la part de l'impost que no està condicionada per llei. L'Ajuntament subratlla que aquesta part ha permès tirar endavant el Pla Clima Escola, entre d'altres.