Barcelona inaugura l’exposició itinerant “Relats revelats”

És una mostra que destaca la importància dels fons fotogràfics conservats als Arxius Municipals de Districte, els quals són dipositaris d’una part de la memòria col·lectiva

L’Arxiu Municipal de Barcelona inaugurarà la propera setmana una mostra itinerant que exposa una part dels fons fotogràfics conservats als Arxius Municipals de Districte, els quals són dipositaris d’una part de la memòria col·lectiva de la ciutat.

L’exposició destaca la importància d’aquests fons fotogràfics i recull un patrimoni documental de la història social de Barcelona en àmbits com el treball, la vida quotidiana, l’urbanisme, l’habitatge, les reivindicacions i la cultura popular, així com la mateixa representació fotogràfica de la ciutat. Algunes de les fotografies originals que s’exposaran pertanyen als fons de fàbriques com La Maquinista Terrestre i Marítima de Sant Andreu, d’Indústries Benet i Campabadal de les Corts, o de l’Editorial Bruguera de Gràcia, a més de fons personals com el de Lluís Martí-Codolar d’Horta-Guinardó, o el del fotògraf amateur Esteve Bosch de Sant Martí, així com també s’exposaran imatges dels fons d’entitats com la Unió Excursionista de Catalunya-Sants o el Club Excursionista de Gràcia.

L’exposició que es podrà visitar des del 28 d’abril fins a finals d’any, està organitzada per l’Arxiu Municipal de Barcelona amb la col·laboració de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona.

Fons dels Arxius Municipals dels Districtes

Als Arxius Municipals de Districte es conserva un patrimoni d’aproximadament 250.000 fotografies que daten des de finals del segle XIX i tot el segle XX, el qual va creixent constantment amb noves incorporacions.

La participació de la ciutadania és un dels factors que més es destaquen al llarg de l’exposició, la qual no hagués estat possible sense les donacions particulars rebudes a l’Arxiu, tant personals i familiars com pertanyents a entitats, associacions o empreses dels diferents territoris de Barcelona. Tot aquest patrimoni ajuda a construir una part de la història de la ciutat basada en la vida dels seus veïns i veïnes al llarg del segle passat, les “petites” històries dels habitants de Barcelona. Aquestes històries ajuden a complementar el relat de centralitat urbana que ha predominat al llarg del temps a l’hora d’explicar la història de la ciutat.

A l’Arxiu Municipal de Barcelona es reben, de mitjana, entre 30-40 donacions particulars anualment i alguns dels fons que han ingressat en els darrers anys han estat el Fons Martí-Codolar a l’Arxiu Municipal del Districte d’Horta-Guinardó (del qual es podran veure imatges a l’exposició “Relats revelats”), el Fons de la Llibreria Negra i Criminal, conservat a l’Arxiu Municipal del Districte de Ciutat Vella, i més recentment l’Arxiu Històric de la Mina i Camp de la Bota, que ja forma part de l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Martí.

L’exposició està comissariada per Marta Delclòs, especialista en investigació i història de la fotografia, i es desglossa en cinc àmbits temàtics: la representació fotogràfica del treball a Barcelona, la importància dels àlbums familiars en la història urbana, la reivindicació de la fotografia amateur, la festa com a imaginari urbà, i una reflexió sobre els arxius del present i del futur.

Centres cívics que acolliran l’exposició i programa d’activitats

Centre Cívic Sant Andreu

  • Exposició: del 28 d’abril al 26 de maig de 2021
  • Inauguració de l’exposició amb presentació de la comissària, Marta Delclòs: 28 d’abril, a les 18 hores.
  • Taula rodona “Sant Andreu revelat”, a l’auditori de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra: 12 de maig, a les 18 hores.

Centre Cívic Can Basté

  • Exposició: del 10 de juny al 31 de juliol de 2021
  • Inauguració de l’exposició amb presentació de la comissària, Marta Delclòs: 10 de juny, a les 18 hores.
  • Presentació de Linde, històries “mínimes” que expliquen la ciutat: 30 de juny, a les 18 hores.

Centre Cultural La Farinera del Clot

  • Exposició: del 30 de setembre al 31 d’octubre de 2021
  • Inauguració de l’exposició amb presentació de la comissària, Marta Delclòs: 30 de setembre, a les 18 hores.
  • Itinerari “El Clot fotogràfic”: 16 d’octubre, a les 11 hores.

Centre Cívic Pati Llimona

  • Exposició: del 30 de novembre al 31 de desembre de 2021

Inauguració de l’exposició amb presentació de la comissària, Marta Delclòs: 29 de novembre, a les 18 hores.

De manera complementària, s’han organitzat una sèrie d’activitats que s’aniran duent a terme al llarg de l’any, entre les quals: una taula rodona titulada “Sant Andreu revelat” sobre fotografia amateur que tindrà lloc el proper 12 de maig a la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra, una xerrada a finals de juny sobre el llibre Linde que posarà en paral·lel el treball fotogràfic realitzat en els barris del nord de la ciutat amb els relats que es mostren a l’exposició, i un itinerari pel barri del Clot traçat a partir de les fotografies històriques del fons d’Esteve Bosch, conservat a l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Martí.

Totes les activitats són gratuïtes, amb places limitades i inscripció prèvia.