Barcelona destina un pla estratègic per millorar la cura de les persones

Entre les diferents mesures, es crearan cinc nous espais familiars, com a complement a les llars d'infants

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimarts un pla estratègic pel període 2017-2020 per millorar la cura de les persones, al qual destinarà 59 MEUR. El pla, que es presentarà al proper Plenari del Consell Municipal, vol fer “corresponsable” la resta de la ciutadania sobre la cura a les persones malaltes o que necessiten atenció especial, com nens petits i gent gran. Entre les diferents mesures, s’obriran cinc nous espais familiars, es crearan ajudes econòmiques a la rehabilitació d’habitatges on viuen persones amb discapacitats i es posarà en marxa una bossa d’hores mensuals de servei de cura per facilitar la conciliació laboral i familiar de les persones en risc d’exclusió social.
Segons un estudi del comissionat d’Economia Social i Solidària, la família s’encarrega de la cura de les persones malaltes o dependents en un 90% dels casos, i són les dones qui majoritàriament assumeixen aquesta tasca. L’anàlisi també assenyala que aquesta situació impacta negativament a la salut de les dones i a la seva entrada i permanència al mercat laboral.

Per revertir aquesta situació, l’Ajuntament destinarà 59 milions d’euros des d’ara i fins el 2020 a un pla que preveu diverses accions per descarregar el volum de feina de les cures dels familiars. Aquest pressupost s’afegeix als 163 MEUR que el govern va destinar a aquest àmbit durant l’any 2016.

Entre les accions previstes els següents tres anys, hi ha l’obertura de cinc espais familiars (EF), com a complement a l’oferta de les llars d’infants pels nens de 0 a 3 anys. A banda del recent estrenat EF al barri de Roquetes, s’inauguraran altres a l’Eixample Esquerra, al Raval, a Sants-Badal i a Trinitat Nova. S’ubicaran al costat de les llars d’infants, i les famílies hi podran anar dos cops per setmana per compartir experiències, rebre assessorament professional i conèixer altres serveis.

Al mateix temps, el pla estratègic de cura de les persones també inclou l’impuls del cohabitatge, ajuts a la rehabilitació de la llar de persones amb discapacitats, la promoció dels projectes ‘Radars’ i ‘Baixem al carrer’ per afrontar la solitud no volguda, i una línia de subvenció a les activitats de lleure inclusives per a persones amb alguna discapacitat o diversitat funcional.

Pel que fa a la generació de llocs de treball, Barcelona Activa posarà en marxa mòduls de formació i validació de competències per a les persones cuidadores professionals i s’estudiaran incentius per propiciar que les famílies regularitzin la contractació dels cuidadors. En paral•lel, a nivell de formació, es crearà el programa ‘Preparats per cuidar’, per promoure la coresponsabilitat dels homes en la cura de les persones.

Finalment, l’Ajuntament crearà una bossa d’hores mensuals del servei de cura per facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar. Funcionarà com a prova pilot i estarà pensat per a pares i mares que no tinguin una xarxa de relacions que els pugui ajudar o que estiguin en situació d’exclusió econòmica, sempre i quan també estiguin en un procés d’inserció laboral.