Dimarts, 29 d'abril de 2025
És notícia

Barcelona crida a trobar noves solucions per estalviar aigua contra la sequera

Avatar photo
La Fundació BIT Habitat llança la cinquena convocatòria anual d’innovació urbana “La ciutat proactiva”

La Fundació BIT Habitat, l’agència municipal de Barcelona d’innovació urbana, publica avui la cinquena convocatòria de “La ciutat proactiva”, la crida anual en què es planteja un repte perquè l’ecosistema innovador de la ciutat aporti solucions innovadores. Enguany el repte se centra en la sequera i l’escassetat d’aigua, i com les ciutats poden jugar un paper central en la millora de la qualitat de vida de les persones.

La convocatòria, treballada conjuntament amb l’empresa municipal Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA) i l’Oficina municipal de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, està dotada amb 400.000 euros, dels quals es destinaran entre 30.000 i 100.000 euros per projecte, per tal de finançar-lo en un màxim del 80%. L’objectiu és obtenir noves propostes a través de la innovació urbana, que millorin la gestió integral i sostenible del cicle de l’aigua, una gestió més eficient que avanci en la cultura de l’estalvi de l’aigua potable i cap a una sensibilització més gran dels veïns i veïnes. És a dir, el repte implica millorar la relació de la ciutat i de la ciutadania amb l’aigua, en un context d’emergència climàtica i, en particular, d’emergència per sequera.

Les propostes que es presentin s’hauran d’emmarcar en algun dels tres àmbits concrets que contempla la convocatòria: la gestió de l’aigua a l’espai públic, col·lectiu i comunitari, la infraestructura i els sistemes d’aigua als edificis, o bé la corresponsabilització i sensibilització envers l’aigua. Totes les solucions que es plantegin hauran de ser escalables i replicables, per tal de poder preveure una implantació en un context global de ciutat. En aquest sentit, i com en totes les convocatòries de “La ciutat proactiva” des que es va posar en marxa el 2020, les solucions escollides s’acabaran testant i provant a l’entorn real urbà de Barcelona.

 

Gestió de l’aigua en l’espai públic, col·lectiu i comunitari:

Es tracta d’obtenir solucions de gestió de l’aigua en l’espai públic o en els espais col·lectius o comunitaris capaces d’optimitzar tant el seu aprofitament en el curt i llarg termini, com el model d’instal·lació i manteniment de les mateixes solucions, per tal de contribuir a incrementar la resiliència de la ciutat davant sequeres. A tall d’exemples no prescriptius: accions innovadores de drenatge i depuració, renaturalització, gestió i ús de l’aigua en equipaments, sistemes de neteja o reg, fonts ornamentals o potables, etc.

 

Infraestructura i sistemes d’aigua als edificis:

En aquest àmbit, les propostes han d’aportar millores substancials en la gestió de l’aigua al parc d’habitatges i altres edificis ja construïts per tal de contribuir a l’estalvi integral d’aigua potable, incloent-hi accions (no prescriptives) com ara recollida i reaprofitament d’aigües pluvials i grises, regeneració d’aigua, eficiència en l’ús d’electrodomèstics i sanitaris, aprofitament d’aigua regenerada (prepotable) per augmentar la circularitat del sistema i usos de l’aigua, etc.

 

Corresponsabilització i sensibilització envers l’aigua:

Finalment, les propostes que es plantegin hauran d’incrementar el grau de corresponsabilització i sensibilització, conscienciació i cultura envers el recurs de l’aigua mitjançant solucions o accions innovadores que involucrin diferents agents i sectors econòmics, tant a partir d’instruments, com ara la ciència ciutadana, l’educació, la formació, els ‘nudges’, etc., com amb solucions que generin un canvi sistèmic en l’ús de l’aigua en àmbits específics, com el turístic, l’esportiu o el comercial (entre d’altres), i hi aconsegueixin un canvi sistèmic del recurs.

 

Projectes d’innovació urbana, d’alt impacte i ‘bottom-up’

La cinquena convocatòria de “La ciutat proactiva” es llança aquest divendres, 19 d’abril, i tots aquells agents que s’hi vulguin presentar tindran un mes per presentar les propostes, fins al 20 de maig. La previsió és que les propostes se seleccionin a l’estiu.

Hi està cridat a participar l’ecosistema innovador, és a dir, petites empreses, empreses emergents, cooperatives, centres de recerca i innovació, universitats, fundacions, associacions, amb especial valoració d’entitats que treballin amb enfocament interdisciplinari o amb una aproximació multiactor. Les propostes d’innovació urbana que han de presentar aquests agents hauran de presentar un alt impacte demostrable, ser ‘bottom-up’, és a dir promoguts des de baix, executables a curt termini i escalables i sostenibles.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Parc de l’Esquirol de Vilafortuny es convertirà en un refugi climàtic de 9.000 m² d’extensió

Notícia següent

Noves mesures en la millora de la mobilitat al barri de la Salut al voltant del Park Güell

Notícies relacionades