Barcelona accelera la pacificació d’entorns escolars i contempla 66 actuacions aquest 2021

Comportarà l'eliminació de vuit carrils de circulació i la pacificació de 10 carrers

AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

L’Ajuntament de Barcelona accelera la pacificació d’entorns escolars, en el marc del programa ‘Protegim les Escoles’, i contempla dur a terme 66 actuacions fins a finals del 2021, que se sumen a les 26 escoles on ja han intervingut prioritzant sis carrers per al vianant i eliminant cinc carrils de circulació.

D’aquesta manera, el consistori preveu que 92 equipaments educatius disposin d’un espai urbà pacificat a finals d’any, “amb un aire de més qualitat, més espais de trobada i menys accidentalitat i soroll”, ha explicat la tinent d’alcalde de Mobilitat i Urbanisme, Janet Sanz, en una trobada telemàtica amb periodistes.

La mesura compta amb una inversió de 5,92 milions d’euros –entre 2020 i 2021–, d’ella es beneficiaran 31.845 alumnes, i la Comissió de Govern ja ha aprovat 52 projectes executius, que es duran a terme entre juliol i agost, aprofitant l’atur de l’activitat lectiva per les vacances.

L’actuació en els entorns escolars comportarà l’eliminació de vuit carrils de circulació i la pacificació de 10 carrers amb prioritat per al vianant, de manera que 9.659 metres quadrats d’asfalt passaran a ser espais d’estada on s’instal·laran bancs i elements de joc.

Als nous espais s’implementaran mesures per reduir la velocitat dels vehicles com modificacions dels semàfors, instal·lacions de coixins berlinesos i voreres, i les actuacions tindran un impacte ambiental.

 

INTERVENCIONS ALS CARRERS

La pacificació dels entorns escolars comportarà l’eliminació d’un carril al carrer Numància –des de l’avinguda Diagonal fins a Travessera de les Corts– per reduir el trànsit als entorns de les escoles Anglesola i Ítaca; i també l’eliminació d’un carril al carrer Urgell, entre València i Londres, per reduir el trànsit als entorns de les escoles Urgell, EBM El Roure i SAFA Urgell.

Així mateix, es completarà el carril bici del carrer Mallorca, des del carrer del Clot fins al carrer Urgell, donant cobertura a les escoles Octavio Paz, Dovella, Mare de Déu de Núria, Vedruna Immaculada, Tàbor i Dominiques; i es farà un nou carril bus al carrer Sardenya entre Meridiana i avinguda Icària, deixant un únic carril per al vehicle privat, als voltants de l’escola Antoni Brusi.

 

NOUS CENTRES EDUCATIUS

Algunes de les escoles on s’actuarà aquest any són l’Escola Milà i Fontanals i l’Institut Miquel Tarradell (a Ciutat Vella); el Centre Educatiu Lestonnac, l’Escola Entença, i les Dominiques (a l’Eixample); i l’Escola Poble-Sec, l’Escola Bayarre, Entic Granados i Institut Montjuïc (a Sants-Montjuïc).

A Gràcia, l’Escola Josep Maria de Sagarra, Turó del Cargol i el Centre Educatiu Sant Josep-Teresianas; en Horta-Guinardó, l’Escola Heura, Escola Parc del Guinardó i l’Institut Francisco de Goya; a Sant Andreu, l’Institut Escola Rec Comtal; i a Sant Martí, l’Institut Moisès Broggi, l’Escola Antoni Balmanya, i l’Escola Prim.

A més, s’inclouen escoles de les Corts, com l’Escola Anglesola i l’Escola Ítaca; i de Nou Barris, com la del Turó, Timbaler del Bruc, Elisenda de Montcada i Mercè Rodoreda.

Amb aquest programa, l’Ajuntament pretén donar resposta a les demandes ciutadanes de protegir nens i nenes fent de les escoles i el seu entorn un lloc “segur i ple de vida”, a més de consolidar un model de ciutat on les escoles es converteixin en punts neuràlgics i d’especial atenció a l’espai públic.