“Balenciaga. L’elegància del barret” obre demà les seves portes al Museu del Disseny de Barcelona

Una coproducció del Museu del Disseny de Barcelona i el Museu Cristóbal Balenciaga amb més de 80 peces de les seves col•leccions que es podrà veure fins al 3 d’octubre

Avui s’ha presentat al Disseny Hub Barcelona  “Balenciaga. L’elegància del barret”, una mostra que neix d’anys d’investigació conjunta de les col·leccions de barrets del Museu del Disseny de Barcelona i del Museo Cristóbal Balenciaga, institucions  que coprodueixen la mostra. Comissariada per Sílvia Ventosa, conservadora de teixits i indumentària del Museu del Disseny de Barcelona i per Igor Uria, conservador del Museo Cristóbal Balenciaga.

“Balenciaga. L’elegància del barret” és la primera exposició internacional centrada en els barrets i tocats de Cristóbal Balenciaga que es van crear als departaments de barreteria de la Casa d’alta costura a París i a Madrid, des de finals dels anys 30 fins al tancament de les cases de Balenciaga al 1968.

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha destacat que “ amb aquesta exposició volem fer una nova reafirmació del compromís de la ciutat de Barcelona  amb el disseny, la moda i amb els creadors”. “Hem estat, som i volem seguir sent una ciutat de referència internacional en matèria de moda, de creació i de disseny i Balenciaga és un exponent d’això que Barcelona  vol continuar sent en el futur”, ha assegurat Collboni durant la inauguració.

En un acte en el que també ha participat el regidor de Turisme i Indústries creatives, Xavier Marcé, Jaume Collboni ha afegit que “el DHUB  és l’epicentre, el km 0, de les indústries creatives a Barcelona i Catalunya. Un espai on volem que passin coses de referència, tractores d’activitats, de dinamisme, de creació d’empreses, llocs de treball i oportunitats en el sector de la creació, de la moda i el disseny i també en el camp de la formació, l’atracció i la retenció del talent, que és el punt fort que té la nostra ciutat per competir a nivell global”.

A l’exposició es mostren vuitanta-set barrets, setanta-vuit dels quals es presenten individualment, nou amb un conjunt i un vestit amb estola. Quaranta-tres són de la col·lecció del Museu del Disseny i els quaranta-quatre de la col·lecció del  Museo Cristóbal Balenciaga.

En aquesta exposició monogràfcia ens permet admirar unes peces úniques i, al mateix temps, rebel·lar certs aspectes de la confecció dels barrets bastant desconeguts, tant en allò que es refereix al treball als tallers com a la seva difusió, ambdues labors fonamentalment desenvolupades perdones. Posa així en valor el món femení que donaba forma al disseny i les creacions de Balenciaga: els departaments de París i Madrid van ser dirigits per dones, i barretaires i venedores també ho eren. I aquest treball de dones com a contrapunt al món femení que les utilitzava, a les dones de la él·lit social vestides per Balenciaga.

“Balenciaga. L’elegància del barret” es podrà veure també al Museo Cristóbal Balenciaga de Getaria a partir d’octubre de 2021.

Amb la inauguració de l’exposició Balenciaga, es vol potenciar el Disseny Hub Barcelona com un hub de les indústries creatives i el disseny, amb l’amplificació de l’oferta expositiva, on a més de les exposicions permanents del Museu del Disseny, es poden veure tres exposicions temporals (Balenciaga. L’elegància del barret, El disseny de l’any, i Enric Miralles. Perpetuum mobile), així com festivals com el Cruïlla o el programa d’activitats de la Barcelona Design Week.