Ricardo, primer nadó del 2021 a Badalona

Has nascut a les 00.18 hores a l'Hospital Unitersitari Germans Trias i Pujol

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
El Ricardo, el primer nadó del 2021 a la regió metropolitana nord, amb la seva mare. CEDIDA

Una nena, la Yinara Carmona Jiménez, és el primer nadó del 2021 nascut en un hospital del sistema públic de salut a Catalunya. Segons ha informat el Departament de Salut, ha nascut a les 0.00 hores a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i és de Constantí (Tarragonès). La petita ha pesat 3,150 quilos i els seus pares són l’Aleix i la Ma Carmen. A partir d’aquest 1 de gener el permís per paternitat s’amplia i passa a ser de 16 setmanes. D’aquesta manera, s’equiparen els permisos dels dos progenitors, que són amb el 100% del salari i de forma intransferible, és a dir, que un progenitor no pot cedir setmanes a l’altre. Els pares dels nounats estaran de permís obligatori i a jornada completa durant les sis primeres setmanes posteriors al part.

A partir de les sis setmanes, els progenitors poden decidir quan fer les altres 10 setmanes de permís que té cadascun, previ acord amb l’empresa, fins que el fill o filla faci 1 any. La condició és que s’ha de fer per períodes setmanals, ja siguin a jornada sencera o parcial, i que l’empresa ha d’estar avisada amb 15 dies d’antelació.

Els pares de la Yinara, tots dos de 17 anys, han explicat que el naixement de la seva filla ha estat “una experiència única”. No havien pensat que la seva filla pogués ser la primera catalana del 2021 i estaven convençuts que naixeria el 2 de gener, quan li tocava. El nom de la nena, Yinara, és en record a una germana de la mare que va morir.

Per territoris, el primer naixement a la xarxa pública a Barcelona ciutat ha estat el de la Inés Valeria Anchundia Parraga, nascuda a l’Hospital de la Vall d’Hebron quan passaven dos minuts de la mitjanit amb 2,790 quilos. Els seus pares són l’Alisson Anchundia i el Kevin Parraga.

A la Catalunya Central el primer naixement del 2020 en un centre de la xarxa pública ha estat l’Arnau Artero Gras, que ha nascut a les 00.16 hores d’aquest 1 de gener a l’Hospital d’Igualada. El nen ha pesat 2,390 quilos.

A la regió sanitària de Girona, el primer naixement de la xarxa pública ha estat Aday Larragay Duran, fill de l’Alba i l’Aitor, que ha nascut amb 3,210 quilos a les 00.45 hores a l’Hospital de Palamós.

Quan passaven quatre minuts de la una de la matinada ha nascut l’Arlet, el primer nadó a Lleida, i ho ha fet a l’Hospital Arnau de Vilanova. La nena, de Guissona, ha pesat 3,29 quilos.

A la regió metropolitana nord el primer naixement ha estat el del Ricardo, que va néixer a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona a les 00.18 hores, amb 3,5 quilos.

Per últim, a la regió sanitària metropolitana sud, el primer nadó va ser l’Alejandra, filla de la Manuela i de l’Edgar. Va néixer a les 0.59 hores a la Fundació Hospital Sant Joan de Deu de Martorell i va pesar 3,56 quilos.

Les tradicionals recepcions institucionals no s’han fet any com a conseqüència de la pandèmia.