L’oposició de Badalona inicia els contactes per la moció de censura contra Garcia Albiol

Cap partit discuteix que l'alcaldia serà per al PSC, però Guanyem demana un "lideratge compartit" amb una vicealcaldia

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El PSC, Guanyem Badalona, ERC, Badalona En Comú i Junts inicien aquest dimarts les converses formals per intentar arribar a un acord per presentar una moció de censura contra l’actual alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, i configurar un govern estable fins a final de mandat.

Dels primers contactes entre els grups de l’oposició es desprèn ara una major unitat que fa un any i mig, quan Albiol va recuperar l’alcaldia arrel de la dimissió del socialista Àlex Pastor i per la manca d’entesa entre la resta de partits. Ara ningú discuteix que l’alcalde del nou govern hauria de ser Rubén Guijarro (PSC), però des de Guanyem reclamen que hi hagi un “lideratge compartit” i plantejaran solucions com podria ser crear una vicealcaldia.

L’alcaldia, el gran escull que el 2020 va impedir un acord d’investidura entre Guanyem i el PSC, retornant el tro municipal a Xavier Garcia Albiol, sembla ja superat. “Els contextos han variat i hem treballat molt per tornar a teixir confiances”, admet la portaveu de Guanyem Badalona, Nora San Sebastián. El grup municipalista assegura que no posarà ara “línies vermelles”

Tot i això, el vot de Guanyem a la investidura de Guijarro no vol ser un xec en blanc. La formació que liderava Dolors Sabater a les eleccions municipals de 2019 vol que hi hagi un lideratge compartit amb el PSC i que el pes dels dos principals partits de l’oposició es visualitzi en la configuració del futur govern.

San Sebastián posa sobre la taula algunes solucions perquè Guanyem se senti còmode en l’acord, com podria ser la implantació d’una “alcaldia bicèfala” o una vicealcaldia. “Hi ha formules diverses i hem de treballar perquè es reconegui el lideratge de les dues forces”, explica San Sebastián.

Des de Guanyem asseguren que tots els partits de l’oposició estan “confabulats” per arribar a aquest acord “sí o sí” i així ho corroboren també la resta de portaveus municipals. “És la situació més greu de la història de la democràcia a Badalona”, recorda el líder socialista, Rubén Guijarro, que recorda que Albiol ha mentit “reiteradament” sobre els Papers de Pandora.

Malgrat l’aparent bona sintonia, Guijarro rebutja la idea plantejada per Guanyem i ha titllat de “frivolitat” que la negociació s’iniciï plantejant una vicealcaldia. “El moment a Badalona és suficientment greu com per no pensar en personalismes, en càrrecs o en cadires”, ha etzibat l’alcaldable socialista.

Guijarro entén que és el moment de que Albiol deixi la institució per “treure la corrupció del PP” de l’Ajuntament, però demana “calma i prudència” en la negociació. “La ciutat està situada en l’escàndol i en la vergonya”, assegura, i és responsabilitats dels grups de l’oposició que aquesta vegada “surti bé”.

Els partits tampoc s’han fixat terminis per a l’acord, però hi ha una coincidència quasi unànime de que l’acord s’hauria de poder segellar a principis d’aquesta setmana o, com a tard, a principis de la següent. Dimarts vinent, Badalona celebra el ple ordinari del mes d’octubre i podria ser el darrer d’Albiol com a alcalde si les negociacions fructifiquen.