Entra en funcionament el nou carril bus VAO de la C-31 a Badalona en direcció Barcelona

Territori diu que ho té tot a punt per crear un vial similar a la B-23 i insta l'estat espanyol a facilitar l'obra

Captura de pantalla d'un carril bus VAO. Foto ACN
Aquest dimarts a la matinada ha entrat en funcionament el nou carril bus VAO a la C-31 a Badalona per canalitzar el trànsit en direcció Barcelona. Són 4 quilòmetres que desemboquen a l’accés a la capital i que s’han senyalitzat a la calçada ja existent. La Generalitat calcula que els dies feiners aquesta via absorbeix 5.000 vehicles cada hora en els moments punta, motiu pel qual el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha dit que vol prioritzar la circulació del transport públic i beneficiar els vehicles privats amb dos o més ocupants.
D’altra banda, Gavín ha detallat que el Departament de Territori té a punt el conveni per crear un carril bus VAO a la B-23 i ha instat l’estat espanyol a signar-lo per començar l’obra.

Gavín ha destacat que l’obra del nou carril de Badalona “no té un alt pressupost -30.000 euros- però és estratègica” perquè dona prioritat al transport públic en una via de gran concentració de vehicles, especialment en hora punta. Segons dades del Departament de Territori i Sostenibilitat, abans de la pandèmia aquest tram de la C-31 en direcció Barcelona absorbia 6.500 vehicles cada hora en els moments punta. Ara, calcula que en son uns 5.000.

“Volem llençar un missatge a la societat: sabem que sovint l’ús del vehicle privat és imprescindible o necessari, però el pilar de la mobilitat metropolitana ha de ser el transport públic“, ha defensat Gavín en una visita a la zona aquest dimarts, hores després d’entrar en funcionament el nou carril bus VAO.

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat ha remarcat que l’objectiu del nou vial és “que hi passin el 100% dels busos”, evitant així retards quan hi ha alguna incidència en hora punta. Al mateix temps, ha explicat que el Departament de Territori ha apostat per compartir el nou carril bus amb la funció VAO (Vehicle d’Alta Ocupació) per treure’n més rendiment. “Si el vehicle privat porta dues o més persones és eficient ambientalment”, ha apuntat.

D’altra banda, ha recordat que el projecte del carril bus VAO a Badalona compta amb dues fases més. Un cop enllestida i estrenada la primera, hi ha un segon pas que preveu la creació d’un carril addicional a la C-31, amb una obra “d’entre 4 i 5 milions d’euros”. En un tercer estadi, hi ha projectada una plataforma per elevar el carril bus VAO, amb una inversió “d’entre 12 i 14 MEUR”.

Gavín ha puntualitzat que són actuacions planificades “a mig termini”, i ha subratllat que dependran de l’evolució de la mobilitat al corredor metropolità procedent de Mataró i Badalona. Així, ha condicionat aquestes fases a l’afectació que tingui la implantació del teletreball o la fi de la concessió del peatge de la C-32 l’estiu vinent.

També ha supeditat aquestes obres a l’evolució del transport públic en tren. Gavín ha insistit que la Generalitat està pendent que Renfe ampliï les andanes de l’estació d’Arc de Triomf de Barcelona per a què a la línia R1 hi puguin circular trens dobles. “Per a nosaltres és molt més important que a la R1 pugui haver trens de doble composició, amb un 66% més d’oferta de places, que no pas aixecar un nou carril a la C-31”, ha remarcat.

La B-23, una pilota a la teulada de l’estat espanyol

Preguntat per l’històric carril bus VAO reclamat a la B-23 per agilitzar el trànsit des del Baix Llobregat cap a Barcelona, Gavín ha assegurat que el Govern ho té tot a punt per iniciar les obres però ha lamentat que resta el vistiplau de l’executiu espanyol. Ha detallat que el Departament de Territori i Sostenibilitat ja ha redactat el conveni amb què el Ministeri de Transports cedeix a la Generalitat la gestió de 8 quilòmetres de la B-23, un document que “no té cap element de discrepància”. “Però fa molt temps que esperem signar-ho”, ha lamentat Gavín.

Segons el secretari de Transports i Mobilitat, en el moment que el govern espanyol rubriqui aquest acord, la Generalitat “immediatament” licitarà les obres per crear el vial i facilitar l’entrada d’autobusos a la capital catalana en hora punta.