El Servei de Cirurgia Cardíaca de Can Ruti compleix 20 anys

Aquest any s'ha posat en marxa la Unitat de Post Aguts del Cor, un espai d’alta tecnologia per a pacients semicrítics

Foto de grup dels professionals del Servei de Cirurgia Cardíaca de l'Hospital Germans Trias i Pujol. CEDIDA

El servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona celebra aquest mes de novembre el seu vintè aniversari. Durant aquest període l’equip ha realitzat un total de 10.822 operacions, amb una mitjana anual de 550 intervencions quirúrgiques fins al 2015 i, actualment, de 750.

“Els resultats obtinguts en aquests 20 anys avalen la nostra tasca, i ens han col·locat com a referent estatal en la cirurgia cardíaca”, explica Christian Muñoz, cap de Servei de Cirurgia Cardíaca. Per seguir sent referent, aquest 2020 l’hospital ha posat en funcionament la nova Unitat de Post Aguts del Cor (UPAC), un espai d’alta tecnologia per a pacients semicrítics cardiològics i operats del cor.

L’Hospital Germans Trias és pioner en cirurgies mínimament invasives del cor. L’any 2018 va implantar per primer cop a Catalunya un nou tipus de vàlvula biològica cardíaca per cateterisme (TAVI, per les seves sigles en anglès), un dispositiu especialment dissenyat per poder intervenir pacients complexos amb una malaltia severa de la vàlvula aòrtica del cor fent l’abordatge a través del lateral esquerre del tòrax i altres accessos com l’arteria subclàvia i la caròtide.

També l’any 2019 van fer un procediment pioner a Catalunya per operar la insuficiència mitral sense cirurgia a cor obert. La operació es va realitzar interposant una sèrie de cordes a la vàlvula mitral, a través de la punta de cor, per reparar així la zona de la vàlvula que produeix el seu mal funcionament, sense necessitat d’aturar el cor.

Referent més enllà del seu territori

L’Hospital Germans Trias va ser designat l’any 2015 centre de referència per a la cirurgia cardíaca de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. Des d’aquell moment, la cirurgia cardíaca d’ambdós centres funciona com un únic servei amb llista d’espera compartida i moviment dels especialistes entre els dos hospitals. Aquesta decisió, presa en el marc del Pla director de la malaltia cardiovascular, responia a la voluntat de garantir l’accessibilitat i el temps d’atenció dels serveis de cirurgia cardíaca als pacients tributaris d’intervencions de Catalunya.