Can Ruti inaugura el primer centre de naixements d’un gran hospital de Catalunya

Argimon ha destacat que és un servei que redueix l'intervencionisme en el part i que es replicarà en altres centres

L’habitació del centre de naixements de Can Ruti. ACN

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha inaugurat aquest dilluns el centre de naixements Casa Laietana de l’Hospital Germans Trias, el primer que es posa en marxa en un gran centre de l’ICS. Aquest nou espai de part natural, que simula una casa particular però amb la seguretat d’estar ubicat en un centre hospitalari de referència, permet a embarassades de baix risc tenir un part no medicalitzat amb la seguretat de disposar d’un equip de guàrdia de d’Obstetrícia i Ginecologia i de Neonatologia i Anestesiologia, en cas que fos necessari. De moment, una quarantena de dones ja han sol·licitat parir a les noves instal·lacions. Argimon ha destacat que el model s’anirà replicant en d’altres centres perquè és “segur i eficient”.

El primer centre d’aquestes característiques es va posar en marxa el 2017 a l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell que, de mitjana, ha atès una cinquantena de parts per any. Argimon ha destacat que aquest cas és el referent a seguir tot i que el centre de naixements de Can Ruti “fa una passa més” perquè inclou tot el procés del part.

Carme Comas, cap del servei d’Obstetrícia de l’Hospital Germans Trias, ha explicat que la unitat neix amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de les dones, les seves criatures i els familiars més pròxims “situant-los veritablement al centre” amb un model d’atenció continuada liderat per un equip de llevadores al llarg de tot els procés, al part i al post part. Tot això, ha afegit, en un entorn diferenciat del tradicional replicant el model d’atenció domiciliari però en un hospital.

Comas ha explicat que a Can Ruti es fan més de 1.800 parts anuals i que d’aquests, entre un 65% i un 70%, són parts sense risc i un 15% naturals. Una xifra que voldrien que s’anés incrementant per assolir un dels objectius del centre: reduir l’intervencionisme.

En aquests sentit, el conseller Argimon ha destacat que la nova unitat, que serà la de referència a l’hora de replicar-la en d’altres hospitals, obre un camp de llarg recorregut perquè segons diferents estudis redueix efectivament l’intervencionisme –com l’ús de l’epidural o les cesàries- amb “seguretat, eficiència i qualitat d’atenció”.

EL titular de Salut també ha destacat que la casa de naixements de Can Ruti és un element clau en l’aposta de gènere i salut del Govern i per abordar un dels punts centrals de la legislatura com és l’abordatge i reducció de la violència obstetrícia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Apareix la meitat d’un cadàver flotant en una cala

Notícia següent

La 45a edició de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu se celebrarà del 23 al 28 de juliol

Notícies relacionades