Badalona va deixar d’ingressar 17.400 euros per la instal·lació il·legal d’antenes de telefonia

Un jutge investiga la responsabilitat d'Albiol en un presumpte cas de malversació urbanística i caudals públics

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, conversa amb periodistes. ACN

L’Oficina Antifrau xifra en 17.448,27 euros el perjudici econòmic a l’Ajuntament de Badalona per la instal·lació, sense llicència i en sòl públic, de dues antenes de telefonia l’any 2012, segons un informe emès aquest juliol i al que ha tingut accés l’ACN. Els aparells van estar en funcionament fins al 2018 i mai van pagar impostos.

El Jutjat d’instrucció 4 de Badalona va demanar a Antifrau que busqués les dades en el marc de les diligències prèvies d’un cas de presumpta malversació urbanística i caudals públics que investiga la responsabilitat de diferents tècnics i polítics de fins a tres governs. L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, era alcalde el 2012, quan es van instal·lar les antenes, i és un dels principals investigats.

La xifra que ha posat sobre la taula Antifrau contrasta amb els càlculs fets prèviament pel PP. El març de 2020, quan el jutge instructor va notificar a Albiol que seria cridat a declarar com a investigat en aquest cas, els populars xifraven el perjudici amb 617,40 euros, 28 vegades menys que la dada que té ara el jutge sobre la taula.

De fet, l’informe d’Antifrau retreu al consistori que no facilités la informació que se li va requerir per calcular l’import que hauria d’haver cobrat per les antenes. El consistori, apunten, no va precisar “cap dels dos extrems necessaris i imprescindibles” per poder-ho quantificar: ni la superfície que ocupaven les antenes ni el detall de les ordenances vigents el 2012.

Antifrau va intentar accedir a la informació amb mitjans propis però també va trobar obstacles. “La seu electrònica municipal només ofereix informació de les ordenances fiscals vigents l’any 2021”, denuncia. I pel que fa a la superfície de les antenes es va haver de recórrer a la realitat virtual per fer una simulació de l’espai que van ocupar.

En total, segons l’informe d’Antifrau, l’estimació de la taxa per activitats en domini públic que es van estalviar les companyies ascendeix a 12.259,66 euros; la llicència urbanística suma un total de 1.928,24 euros; l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres seria de 1.388,73 euros, i la taxa per intervenció municipal en les activitats i instal·lacions pujaria 1.871,64.

Les dues antenes de telefonia, de Vodafone i Movistar, es van instal·lar el juliol de 2012 a l’edifici de la Guàrdia Urbana, al Turó d’en Caritg. La seva retirada no va arribar fins set anys més tard, entre desembre de 2017 i juliol de 2018, segons detalla l’informe d’Antifrau, durant els mandats de Dolors Sabater i Àlex Pastor, respectivament.

De fet, durant el procés de diligències prèvies també han estat citats a declarar, també com a investigats, responsables dels govern de Guanyem i el PSC, com Oriol Lladó, Josep Duran o Christian Carneado, a més d’alts càrrecs del govern d’Albiol i el també regidor Miguel Jurado, responsable polític de la Guàrdia Urbana el 2012.

Durant la seva declaració davant el jutge, el juliol de 2020, Albiol va assegurar que desconeixia tota gestió relacionada amb dues antenes de telefonia mòbil així com el fet que no tinguessin llicència. L’alcalde, de fet, basa la seva defensa en el desconeixement dels detalls dels tràmits tècnics i administratius, des de la seva posició d’alcalde.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Nous ajuts de fins a 500 euros per les activitats esportives extraescolars de Vic

Notícia següent

Un regidor de Junts carrega contra una diputada de Ciutadans per com vesteix

Notícies relacionades