Badalona iniciarà l’enderroc de la Mobba a finals de juliol

Xavier Garcia Albiol es felicita per "posar fi al calvari" dels veïns de l'entorn i promet "dignificar" la zona

La façana de l'antiga fàbrica Mobba de Badalona. ACN

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha anunciat el calendari previst per a la transformació de l’antiga fàbrica Mobba en una gran plaça i zona verda al centre de la ciutat. Les obres d’enderroc de l’edifici començaran a finals de juliol, primer de manera manual per retirar fibrociment, i després amb maquinaria pesada.

En paral·lel a aquests treballs, que s’allargaran fina a finals d’any, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), d’acord amb el consistori, iniciarà la redacció del projecte de la zona verda. Segons els càlculs d’Albiol, l’ordenació de la nova plaça s’executaria durant la segona meitat de 2022. “Posem fi a un calvari”, s’ha felicitat l’alcalde, que promet la “dignificació” de la zona a través d’aquest projecte.

La històrica fàbrica de bàscules Mobba de Badalona anirà definitivament a terra aquest estiu. El passat mes de juny l’Ajuntament de Badalona ja va adjudicar l’enderroc de la nau per agilitzar una tramitació que s’havia vist frenada per la petició d’un grup de tècnics que demanaven la seva preservació a través de la declaració de Be Cultural d’Interès Local (BCIL).

El darrer ple municipal, però, ho va rebutjar i el govern municipal té ara via lliure per complir una “reivindicació històrica” dels veïns de l’entorn. La fàbrica s’havia convertit en els darrers quinze anys en un espai de creació i tallers d’artistes, però el passat mes d’abril la van desallotjar davant la pressió de l’Ajuntament.

Ara, amb la fàbrica buida i tots els tràmits administratius completats, Albiol ha anunciat l’inici de l’enderroc per a finals d’aquest mes de juliol. “Convertirem la fàbrica en un espai verd, una gran zona d’esbarjo que significarà una millora qualitativa per a tots els veïns”, s’ha felicitat l’alcalde.

Per a Albiol, l’enderroc de la Mobba suposa la fi d’un “calvari” per als veïns de l’entorn i assegura que la nau era un focus “d’inseguretat, incivisme i brutícia”. La nau desapareixerà per complert del paisatge urbà de Badalona a finals d’any –les obres d’enderroc s’allargaran quatre mesos– i el solar quedarà “net i en condicions” per a la posterior reurbanització.

En aquest punt, el govern municipal de Badalona preveu abastar un espai que vagi més enllà de la fàbrica i aprofitarà també per convertir el carrer Sant Isidre a un carrer de plataforma única. En el seu conjunt, els treballs tenen un cost global d’1’7 MEUR –400.000 euros d’enderroc i 1,3 MEUR d’urbanització– i afecten una superfície de 6.200 metres quadrats.

Tota la superfície serà plaça i zona verda i no es preveu fer-hi cap equipament. També es descarta la construcció d’un aparcament soterrat, com s’havia previst inicialment, pel rebuig dels veïns de la zona.