Badalona comença la temporada de platges

L'Ajuntament aposta per la millora de la neteja de la sorra i de l’aigua

El reforç de la neteja de la sorra i de l’aigua és un dels principals objectius del dispositiu de les platges de Badalona en la nova temporada de bany que ha començat aquest dissabte 5 de juny i que finalitzarà el 19 de setembre. Seguint la línia de l’any passat, es reforcen els serveis de neteja amb una brigada integrada per 9 operaris que fan una neteja extra de la zona de primera línia de mar en horari de 10 a 17 hores, cada dia en la temporada de més afluència, entre l’1 de juliol i el 13 de setembre.  

Neteja de la sorra 

Per tal de garantir la neteja de les platges i accessos, l’Ajuntament de Badalona ha preparat el següent dispositiu: 

Neteja manual: diària de dilluns a diumenge, de 6 a 12.30 hores i de 16 a 18 hores (10 operaris+1 vehicle 4×4+1 furgoneta).  

Neteja mecànica: es realitza a primera línia de mar diàriament a totes les platges. 

Periòdicament, i segons les necessitats, es realitzarà la neteja de grafits i d’elements de mobiliari amb un equip hidronetejador. 

A banda hi ha el reforç de neteja manual extra a primera línia de mar. 

Neteja de sòlids flotants 

L’Ajuntament disposa d’una embarcació tipus Marnet (o pelicà) per a la recollida de sòlids flotants al mar que treballa de forma diària, durant la temporada de bany, de les 10 a les 19 hores. 

En aquest sentit, cal recordar que també s’han instal·lat pintes interceptores de sòlids que s’han col·locat a tots els sobreeixidors de la ciutat amb la finalitat d’evitar l’abocament d’escombraries, plàstic i tovalloletes higièniques al mar. Es tracta d’estructures metàl·liques ancorades en el sòl, en el tram final del sobreeixidor, amb forma de pinta o raspall, on queden retingudes les restes sòlides arrossegades mentre deixen passar l’aigua quan es produeix un episodi de pluja important i els col·lectors no poden recollir tot el volum d’aigua que, en condicions habituals, porten a la depuradora. Un cop s’acaba la tempesta es netegen les pintes, recollint les escombraries que hi han retingudes i evitant que acabin surant al mar. 

Salvament, socorrisme i seguretat  

El servei de salvament i socorrisme presta servei del 5 de juny fins al 19 de setembre tots els dies, des de les 10 del matí fins a les 19 hores. 

Les platges disposen de 6 mòduls assistencials situats a: platja de la Marina, del Coco, l’Estació, dels Pescadors, d’en Pont d’en Botifarreta i del Cristall. Així mateix s’estableixen 5 punts de vigilància i assistència: Pont del Petroli, Estació, Pescadors, Pont d’en Botifarreta i Barca Maria. 

Totes les platges de Badalona amb servei de salvament i socorrisme, durant l’horari d’aquest estan cardioprotegides. 

El dispositiu de vigilància a la platja per part de la Guàrdia Urbana funciona amb 2 agents amb segway (un vehicle de transport lleuger, giroscòpic, elèctric, a dues rodes, autobalancejat i controlat per ordinador), 2 motoristes i la unitat de Dron per visualitzar la seguretat de les platges i transmetre missatges preventius. Aquest servei es dona amb la màxima cobertura entre els mesos de juny a setembre en torns de matí i tarda. 

Servei d’acompanyament a l’aigua de persones amb diversitat funcional 

Aquest servei de cadira amfíbia i suport està situat a la platja del Pont del Petroli (a l’alçada del Anís del Mono) i compta amb el suport de 2 professionals. 

El servei es presta tots els dies, des del 5 de juny al 30 de juny, d’11 a 14 hores i des de l’1 de juliol al 19 de setembre, d’11 a 18 hores (sempre que ho permeti les condicions de l’aigua). El servei està dotat d’un mòdul vestidor/WC exclusiu per a aquest ús. 

Pel que fa als serveis de dutxes a totes les platges, aquesta temporada, i com a mesura per facilitar la distància de seguretat de 2 metres entre usuaris, s’ha anul·lat una de les dues sortides de cada dutxa i rentapeus, deixant-ne només una en servei. 

Guinguetes 

A les platges de Badalona hi ha 8 guinguetes amb horari entre les 10 del matí i les 12 hores (opcional fins a les 2) i sempre sotmesos a les normes dictades pel Procicat.  

Altres regulacions 

  • Animals de companyia. Des del 5 de juny al 19 de setembre (temporada de bany) resta prohibit portar animals de companyia a la sorra i a l’aigua excepte els gossos d’assistència per a persones amb diversitat funcional. 
  • Pesca marítima. Des del 15 de maig al 15 de setembre, la pesca marítima recreativa de superfície des de terra a tot el litoral, no es podrà practicar entre les 8 h i les 20 hores a totes les platges.