Badalona Serveis existencials estarà present al Mobile Week Catalunya 2021

Badalona Serveis Assistencials (BSA) participarà en la Mobile Week Catalunya presentant quatre projectes emmarcats en la línia estratègica «Amb les TIC, BSA avança» que reuneix l'aposta de l’organització per les noves tecnologies aplicades a la salut, sempre centrades en el benefici últim per al pacient

L’aplicació de la Realitat Virtual en Salut mental i Addiccions; BSA APPediatria, la salut pediàtrica a la teva butxaca; la Consulta Externa de Prescripció Tecnològica i l’estudi de la robòtica en centres de salut com l’Hospital Municipal de Badalona de la mà de PAL Robotics són els quatre projectes que es presentaran el proper dia 6 de juliol al Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN) en el marc de la Mobile Week Badalona 2021. 

L’aplicació de la Realitat Virtual en Salut mental i Addiccions

Els diferents centres de l’Atenció a la Salut Mental i Addicions de BSA prescriuen realitat virtual a determinades persones per al tractament de trastorns com les fòbies, sempre de manera controlada –mesurant l’ansietat objectiva i subjectiva-. Es tracta d’exposar l’usuari de manera progressiva a la seva por i ajudar-lo a reduir l’ansietat que li provoca, per tal de poder fer-li front

a la vida real, un cop s’assoleix l’habituació.

També aquesta tecnologia és útil per a les addiccions ja que pot ajudar a reduir l’ansietat per consumir droga (craving) i el descontrol dels impulsos cap al consum, dos factors predictius d’una recaiguda. La realitat virtual pot ser una eina útil per al tractament de les addiccions ja que permet realitzar teràpies d’exposició a contexts relacionats amb drogues com l’alcohol, el tabac, el cànnabis, cocaïna, etc. i arribar a reduir gradualment les respostes psicofisiològiques afectives i cognitives al desig de consum de la droga.

BSA APPediatria: la salut pediàtrica a la teva butxaca

BSA APPediatria és l’app del Servei de Pediatria de BSA que dóna resposta a les noves necessitats informatives de la ciutadania sobre la salut pediàtrica. És una eina d’informació familiar, ja que permet als pares i mares disposar en la seva butxaca d’informació sanitària sobre la salut dels petits de la casa evitant desplaçaments. L’aplicació, disponible en IOS i Android, és un recurs més per informar, formar i empoderar les famílies amb els dubtes més freqüents.

Des de la seva creació, l’aplicació ha anat implementant millores de la mà dels seus usuaris, així com la freqüència dels seus continguts, tots ells amb formats visuals (infografies, vídeos i podcasts) i amb l’experiència de les necessitats d’atenció i informació que tenen els pares, mares i tutors avui en dia. Un exemple són les notificacions que poden activar els usuaris per rebre els comunicats de la secció Avisos. Aquesta funcionalitat és una de les més ben valorades ja que permet enviar avisos de salut i informar amb immediatesa la nostra població de la patologia més freqüent detectada cada setmana a les consultes dels CAPs de BSA per fer la prevenció i, si s’escau, oferir la informació sobre què fer si es pateix el problema de salut concret descrit a l’avís.

Amb la pandèmia provocada pel Coronavirus SARS-COV-2 l’aplicació ha avançat com una eina que supera alguns dels límits imposats per la crisis sanitària permetent, entre altres, una digitalització dels processos assistencials, incloent les consultes pediàtriques, sempre com a complement a les visites presencials.

Consulta Externa de Prescripció Tecnològica 

La creació de la consulta respon a la necessitat de la ciutadania i dels professionals d’organitzacions sanitàries com BSA de conèixer més sobre les noves tecnologies aplicades a la salut. La consulta pretén, per una banda, informar, educar, assessorar i implementar noves tecnologies a l’entorn sanitari de Badalona. D’altra banda, persegueix conèixer què és el que la ciutadania està utilitzant per millorar la seva salut amb motiu de la regularització i estandardització a la comunitat.

Robòtica l’Hospital Municipal de Badalona de la mà de PAL Robotics

L’origen de l’aliança entre BSA i Pal Robotics és el projecte europeu DIH-HERO, marc d’estudi dels beneficis de projectes de robòtica sanitària per crear una xarxa de suport. En concret, a BSA es va provar el robot TIAGo Delivery i TIAGo Roller Conveyor per traslladar material no sanitari dins el centre hospitalari i per a l’apropament de la safata del menjar a pacients aïllats, respectivament. Fruit d’aquesta aliança, les dues institucions han projectat un estudi sobre l’anàlisi i impacte de la incorporació de la robòtica sanitària dins un centre històric com l’Hospital Municipal de Badalona –que recordem l’any 2022 fa 90 anys des de la seva creació-. BSA participa per primera vegada en la Mobile Week Badalona, una iniciativa que apropa la tecnologia i els nous reptes digitals a la ciutadania. La Mobile Week Catalunya 2021 és una iniciativa de Mobile World Capital i la Generalitat de Catalunya amb el suport de CaixaBank i Damm. L’edició d’enguany, en la que participaran un total de 18 municipis catalans, girarà al voltant de tres temàtiques: la protecció de la nostra privacitat i dades a Internet, les habilitats professionals digitals que està demanant el mercat i el paper que desenvolupa la tecnologia durant les crisis. A Badalona es combinen les activitats digitals “en línia” amb les presencials que tindran lloc, bàsicament, al Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN).