Badalona preveu acabar el cap de setmana sense cap dels desallotjats dormint al ras

Els serveis tècnics treballen cas per cas per convèncer els més reticents a traslladar-se a un alberg

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Pla conjunt d'una tenda i material utilitzat en l'acampada a la plaça del Cotonifici de Badalona. Foto: ACN

L’Ajuntament de Badalona preveu acabar el cap de setmana sense que cap dels desallotjats de la nau del carrer Progrés dormi al carrer. Després que aquest divendres s’activés el decret d’emergència i que unes 44 persones acceptessin traslladar-se en un alberg municipal per un termini de tres mesos, el regidor de Serveis Socials, David Torrents, assegura que s’està treballant per convèncer un per un aquells qui no van acceptar l’oferiment i que han passat la nit al ras a la plaça del Cotonifici, just a tocar de la nau desocupada, que ha estat blindada i protegida. El consistori també treballa amb els veïns per abordar els problemes de convivència i soroll que es deriven del campament improvisat, on hi ha fet nit unes vuit persones.

En declaracions a l’ACN, Torrents ha detallat que les persones que han declinat l’oferiment són casos complexes que cal abordar de manera individual. “Hi ha qui s’ha negat a dormir en els albergs per la seva pròpia complexitat, i hem de treballar un parell de dies per convèncer-los i que no dormin al carrer en plena pandèmia i en una època de l’any en què fa molt de fred”, ha assenyalat.

És per aquest motiu que han ofert que aquest dissabte mateix es desplaci tot aquell qui així ho vulgui al centre d’acollida municipal de Can Bofí Vell, sempre i quan els serveis socials locals tinguin coneixement de la seva circumstància a través d’un informe de vulnerabilitat. L’oferiment, a més, encaixa amb l’Operació Fred, que proveeix de sostre a aquelles persones que solen dormir al carrer en els mesos en què es registren les temperatures mes baixes de l’any, fins el març.

Paral·lelament, el consistori està en contacte amb els veïns, entenent la problemàtica que genera la presència d’un nombre de persones al carrer que durant el dia creix. “Hem de resoldre els problemes de convivència quan abans millor”, assegura Torrents, que preveu que l’acampada de la plaça del Cotonifici no s’allargui més enllà del cap de setmana si tothom s’avé a rebre l’ajuda dels serveis socials.

Amb tot, ha remarcat que als esforços que es poden fes des de l’administració local i cal el de l’estatal, amb una tasca centrada en la regularització de les persones que sense documents difícilment poden accedir a ofertes laborals o a un contracte de lloguer d’un habitatge.

Despertar avançat

En total unes vuit persones han dormit aquesta nit a la plaça, fins que poc després de les 8.15 h agents de la Guàrdia Urbana els han despertat per recollir tot el campament perquè els operaris del servei de neteja poguessin treballar a l’espai. Tot i que inicialment els presents al lloc eren els que han dormit en les tendes muntades a la plaça, a mig matí ja hi havia una vintena de persones fent-hi vida, procedents la majoria d’altres naus ocupades de l’entorn.