Badalona amplia el patrullatge de la Unitat Omega fins a les sis de la matinada

Avatar photo

Els agents no seran fixos i s'estableix un funcionament per torns

Pla general d’agents de la Unitat Omega de la Guàrdia Urbana de Badalona, amb pla detall de la insígnia de la divisió. Foto: ACN

L’Ajuntament de Badalona ha modificat el funcionament de unitat de reforç i intervenció planificada de la Guàrdia Urbana, que l’exalcalde Xavier Garcia Albiol va crear i batejar com a Unitat Omega. Tot i la picabaralla política que ha generat l’existència i objectius d’aquesta branca del cos, el govern de Rubén Guijarro no només la manté, sinó que n’ampliarà les hores de servei.

Actualment la unitat està operativa de 18 h a 2 h, però a partir del febrer patrullarà de 14 h a 6 h. D’altra banda, amb l’objectiu de treure pressió als agents, la unitat es dissol com a tal i passa a ser un servei més de la Guàrdia Urbana, amb un funcionament per torns pel qual passaran de manera rotatòria diferents policies. Sempre hi haurà en servei vuit agents.

Els canvis, que suposen augmentar en vuit les hores diàries de patrullatge d’aquesta unitat, ara reconvertida a servei, s’implementaran l’1 de febrer. L’alcalde, Rubén Guijarro, defensa que el nou funcionament va en consonància amb les demandes del propi cos i de la ciutadania per tenir una major seguretat a la ciutat: “També s’ha de protegir a qui ens protegeix”, afirma.

El servei actual, explica l’alcalde, estava molt limitat a una franja horària i a uns agents determinats. Això, diu, provocava que la ciutat es quedés sense reforç policial bona part de la nit i matinada i que les baixes i vacances dels agents de la Unitat Omega fessin que sovint quedessin coixos d’efectius.

Ara, comenta l’alcalde, s’intentarà donar un servei “integral” a veïns i agents, distribuint millor els recursos humans i possibilitant que es pugui mantenir sempre un equip de vuit agents per torn en el nou servei de reforç i intervenció planificada. En aquest sentit, tots els agents que vulguin en podran formar part i s’establiran torns rotatius cada mes.

El que no variarà és la funció de la unitat, que oferirà serveis a demanda de la prefectura en llocs amb major incidència delictiva, així com el reforç que requereixin la resta de patrulles i serveis del cos. “Volem consolidar un millor servei en un moment en el que la seguretat és una prioritat”, assegura l’alcalde.

Càmeres de seguretat als ‘camins liles’

D’altra banda, el nou govern municipal de Badalona, sorgit de la moció de censura del passat mes de novembre, s’ha compromès també a la instal·lació de les primeres càmeres de seguretat a les zones més conflictives de la ciutat abans que acabi el mandat, d’aquí a poc més d’un any.

Aquesta és una de les noves inversions que vol afrontar l’Ajuntament en matèria de seguretat aquest 2022, quan preveu destinar 1,4 MEUR a l’entorn de la Guàrdia Urbana. També es preveu implementar càmeres subjectives als agents i la renovació i ampliació del parc mòbil de la policia.

L’alcalde, Rubén Guijarro, afirma que la primera actuació amb les càmeres es farà en alguns dels punts que el Grup Dones de Llefià ha definit com a ‘camí lila’. La iniciativa s’ha estat treballant en el darrer any i consisteix en la identificació de places i carrers poc segurs per tal de reclamar a les administracions l’impuls d’un urbanisme amb ulls de dona.

El col·lectiu reclama millores en la il·luminació de carrers, la transformació urbanística d’espais amb obstacles i racons que incrementen la inseguretat o solucions, com poden ser les mateixes càmeres de seguretat, en places i carrers poc transitats. En total, el Grup Dones de Llefià té identificats més de 300 punts amb deficiències només en aquest barri.

Rubén Guijarro no n’ha volgut avançar encara la ubicació ni el calendari per a la implantació de les primeres càmeres, però des del consistori calculen que els primers aparells es podrien instal·lar a finals d’any, tenint en compte tota la tramitació prèvia que s’ha de fer per obtenir els permisos i licitar el contracte.

A Badalona ja es van instal·lar càmeres de videovigilància de trànsit en l’entorn urbà al barri de Sant Roc durant el primer mandat de Xavier Garcia Albiol, el 2012. L’objectiu era que, sense ser càmeres de seguretat, tinguessin un efecte dissuasiu per tal de reduir la conflictivitat en ‘punts calents’ de la ciutat. El que es planteja ara és totalment diferent.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Desmantellen al Poble-sec un narcolocal d’un bloc propietat de l’Ajuntament

Notícia següent

Un total de 2.474 escolars del Pirineu participaran a l’Esport Blanc Escolar

Notícies relacionades