Dijous, 18 de juliol de 2024
És notícia

Augmenten les denúncies per violència als infants i adolescents a BCN

Avatar photo

Avui s’ha presentat l’informe que elabora l’Agència de Salut de Barcelona (ASPB) anualment, amb l’objectiu d’analitzar l’estat de salut de la ciutadania. L’informe destaca la millora gradual dels indicadors econòmics i de salut, així com la baixada de l’atur o l’esperança de vida després de la Covid-19. No obstant, una de les xifres més significatives demostra l’augment del nombre de denúncies per violència als infants i adolescents a Barcelona. El 2022 va haver-hi 896 denúncies per violència contra aquest sector de la població i, en el 57’9%, les víctimes eren nenes o noies. A més, l’informe destaca posa el focus sobre les denúncies per violència masclista contra nenes menors de 18 anys:  833 denúncies en total. 

L’informe, una “eina clau” segons la regidora de Salut, Marta Villanueva, treballa sobre tres elements principals: el context físic, el socioeconòmic i l’estat de salut de la ciutat. De fet, en relació amb els factors mediambientals, l’informe destaca que és el primer cop que a Barcelona són més les persones que pateixen pobresa energètica a l’estiu que a l’hivern. Segons les dades de l’Enquesta de Salut de Barcelona del 2021, el 13’1% de les dones i l’11’3% dels homes. En tot cas, s’ha accentuat el fet que aquestes desigualtats varien segons el gènere, lloc de residència i país d’origen.

Està clar que el codi postal també incideix en la salut de les persones. Tenim previsió d’ampliar la salut als barris on les desigualtats es fan més notables amb el seguiment i acompanyament, mitjançant les taules comunitàries. L’objectiu és poder incidir amb mesures més concretes sobre la salut pública“, ha remarcat Marta Villanueva. De fet, això també ho ha relacionat amb l’atur, que ha disminuït trobant la seva xifra més baixa des de 2008, però amb taxes més altes a la franja del Besòs i als barris del litoral sud.

Durant la presentació de l’informe, s’ha remarcat que l’any 2022 es confirma la recuperació gradual de l’esperança de vida després de la pandèmia causada per la Covid-19. En dones, se situa en 87’5 anys i en homes en 82. En canvi, l’esperança de vida en bona salut és més curta: 78’8 anys en dones i 74’6 en homes. Carmel Borrell, la gerenta de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ha atribuït una relació directa entre les desigualtats de gènere a la societat i la bona salut percebuda. Per exemple, l’informe posa de manifest que 4 de cada 5 persones adultes de la ciutat declaren tenir una bona salut, cosa que és menys freqüent en les dones.

Augmenten les infeccions de transmissió sexual

L’informe també ha detallat que es manté la tendència a l’alça respecte al percentatge d’infeccions de transmissió sexual, especialment entre els homes. La gonocòccia i la clamídia són les dues ITS més freqüents en persones residents a Barcelona. La incidència és de 365’1 per 100.000 habitants en la primera, i 329’6 en la segona. En canvi, entre les dones es manté una certa estabilitat.

L’Ajuntament de Barcelona està treballant amb la campanya ‘Visca el sexe lliure (d’infeccions)’ per intentar reduir les xifres mitjançant la conscienciació i la defensa del dret del gaudi d’una sexualitat lliure. No obstant això, Carme Borrell ha destacat que “els contagis per les relacions entre els homes són elevats i cal més conscienciació sobre l’ús del preservatiu”. 

Canvi climàtic: el gran repte

Pel que fa al context físic, l’informe subratlla que els nivells de la qualitat de l’aire o la mobilitat, continuen mantenint-se per sota dels nivells previs al 2020, tot i la represa de l’activitat. Malgrat aquesta millora, la població està exposada a nivells de contaminació superiors als recomanats per l’Organització Mundial de la Salut per a la protecció de la salut. D’altra banda, el soroll del trànsit i de l’oci nocturn, sobretot a Ciutat Vella, són les principals fonts de molèstia ambiental.

Durant la presentació de l’informe, Borrell ha expressat que “encara és aviat per veure els efectes de la Zona de Baixes Emissions”, i ha quantificat en 766.000 els desplaçaments diaris d’entrada i sortida en cotxe a la ciutat. Aquest tema, relacionat també amb les onades de calor i la corresponent pobresa energètica, serà un dels reptes de l’Ajuntament durant el seu mandat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

18 + 17 =

Notícia anterior

Sant Adrià celebra l’encesa de llums de Nadal

Notícia següent

Instal·lats contenidors addicionals a les urbanitzacions de Pineda de Mar

Notícies relacionades