Dijous, 15 de maig de 2025
És notícia

Aturat el desnonament del centre social l’Obrera

Avatar photo

El Centre Social Okupat l’Obrera de Sabadell feia dies que preparava la defensa de l’espai davant l’ordre de desnonament prevista per aquest dilluns. Des del passat divendres día 3, coordinadors i membres de l’Obrera organitzaven unes jornades sota el nom de “No passaran Fest” que incloïen un divers cartell d’activitats lúdiques i culturals. Aquesta matinada, i com a tancament, s’ha organitzat una acampada popular que ha aplegat a més d’un centenar de persones. A primera hora del matí, un centenar de veïns s’han sumat a la concentració amb un objectiu clar: L’Obrera es queda al barri.

El projecte, en actiu des de l’any 2015, ha acollit una gran diversitat de projectes: des d’una escoleta, un gimnàs popular, un hort autogestionat o un menjador popular, a grups de debat i de teatre, passant per un magatzem solidari de roba. A banda, s’hi han organitzat múltiples activitats culturals i ha donat cabuda a col·lectius que necessitaven un espai per a dur a terme les seves trobades i activitats.

Tal com explica Marina Jiménez, coordinadora del centre social l’Obrera, “són un referent per a la ciutat” i, afegeix, “que no només donen suport als barris del sud de Sabadell, sinó a tota la ciutat”.

La batalla judicial dura des de fa més de cinc anys i l’actual propietari és Nedax Constructora. Al capdavant de Nedax es troba Pere Casajoana, anterior vicepresident de Promusa, Societat Municipal d’Habitatge, i extinent d’alcalde d’urbanisme, obres i mobilitat de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Casajoana, coneixedor de les activitats i el projecte que es desenvolupava al centre, va comprar l’immoble l’any 2020 a l’anterior propietari de Cajamar amb la voluntat d’enderrocar-lo per construir un edifici de vivendes.

Jiménez recorda que quan van ocupar l’immoble, aleshores propietat de Cajamar, “estava totalment buit, en desús i abandonat“. Inicialment, l’edifici havia estat un concessionari a la planta baixa i un prostíbul a la planta superior.

A mig matí d’aquest dilluns el desnonament no s’havia executat i des de l’Obrera ho atribueixen directament a la protesta, que ha acabat tenint un ambient festiu i que ha reunit a centenars de persones de diferents punts de la ciutat i de diferents moviments socials. En aquest sentit, membres del centre afirmen que “els veïns volen que l’obrera es quedi al barri perquè és un espai de suport i caliu que duu a terme una gran labor social“.

A l’espera d’una nova ordre de desnonament, els coordinadors de l’Obrera insten a l’Ajuntament a que els faciliti un espai alternatiu per tal de continuar duent a terme la seva missió. El que tenen clar és que seguiran lluitant per l’existència del centre social.

“Hem anat allargant el procés judicial, fins i tot hem posat recursos al tribunal constitucional. Ara, al 2023, ens ha arribat l’ordre de desnonament i aquí estem, resistint i parant-la en porta”, afirma Marina Jiménez.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La bebè que va morir en un contenidor havia nascut en un cotxe

Notícia següent

L’Ajuntament de Cambrils ofereix una recepció als cambrilencs i cambrilenques que fan 65 anys

Notícies relacionades