Xavi Paz: “El Palau Requesens situarà en el mapa cultural a Molins de Rei”

Entrevista a l'alcalde de Molins de Rei

Imatge de Xavi Paz, alcalde de Molins de Rei. CEDIDA

El passat mes de juny va fer un any que va prendre possessió com a alcalde de Molins de Reis. Com valora aquest primer any de mandat d’aquesta legislatura abans de l’aparició de la Covid-19?

La valoració l’haurien de fer els habitants de Molins de Rei, però els principals objectius que vam marcar en el discurs d’investidura s’han anat certificant al llarg dels primers mesos. El primer dels objectius era recuperar la transformació de la ciutat que vam començar el 2011 i ho volíem fer tenint un govern fort i estable amb capacitat d’afrontar aquests reptes a curt, mitjà i llarg termini.

En aquest sentit, els primers mesos es va donar la mà al conjunt de forces polítiques, es va parlar amb elles per fer més fort aquest govern i el destí va voler que just una setmana abans de la declaració de l’estat d’alarma enfortíssim el govern amb la incorporació de Junts per Molins. Des d’aquest punt de vista faig una valoració molt positiva dels primers nou mesos de mandat.

Vostè ja havia estat alcalde del municipi entre 2011 i 2013. Ha notat molta diferència entre les dues etapes?

Diria que estem en una etapa, que més enllà de ser la força més votada àmpliament i tenir un horitzó d’estabilitat a l’alcaldia de quatre anys per primera vegada, en el que és l’essència del pacte de govern i situar Molins de Rei en l’eix de totes les polítiques s’està mirant de recuperar aquella sinergia i aquella energia que vam ser capaços de tenir del 2011 al 2015.

Allò que segurament es va canviar mínimament per part de l’altra força política en el 2015 i en què Molins semblava deixar d’estar en la prioritat de l’acció política, ara és el que estem mirant de recuperar. Per part meva és evident que des del 2019 així ha estat sempre, el nostre objectiu i la nostra prioritat és Molins de Reis i la política cap als molinencs i molinenques. Aquest és el principal canvi i la principal tornada a aquella etapa de transformació, d’estabilitat i de nova política que vam fer el grup socialista i l’aleshores PDeCAT entre 2011 i 2015.

Desafortunadament en aquesta segona etapa ha hagut de conviure amb la situació generada per la pandèmia del coronavirus. Com ha afectat Molins de Rei?

Ha afectat com a tot el país i com a tot el món. Ha afectat uns serveis que s’han hagut d’adaptar, a nivell humà amb una pèrdua de veïns i veïnes molt sentida, també en haver d’ajudar al màxim en el manteniment de tots els serveis essencials i en els serveis de l’Ajuntament de Molins de Reis. Evidentment és l’inici dels símptomes d’aquesta crisi sanitària que s’ha convertit en una crisi social i econòmica. Vam començar amb un enfortiment dels serveis essencials i en aspectes tan essencials com la neteja i desinfecció de carrers i hem acabat l’any posant més diners que mai a l’emergència social i amb una línia d’ajuts cap a la reactivació econòmica.

Com s’està gestionant la crisi sanitària des de l’Ajuntament?

En l’àmbit sanitari podem fer ben poca cosa perquè els ajuntaments no tenim competències en aquest tema. El que fem és facilitar al màxim la col·laboració amb el Departament de Salut. En aquest sentit sempre que ens han demanat alguna cosa, l’Ajuntament ha posat instal·lacions o equipament al servei del Departament de Salut. Ho hem fet per extreure dels ambulatoris la vacunació de la grip, ho hem fet quan ens han demanat algun lloc per fer campanyes de cribatge i també ho hem fet ara quan ens han demanat fer un mòdul per la vacunació de la Covid i fer les proves de PCR fora del CAP en dos circuits diferents.

També col·laborem amb el Departament de Salut a l’hora d’explicar l’impacte real de la pandèmia al municipi. En aquest sentit, és importantíssim la traducció de tota la normativa que ha anat sortint i la sensibilització en aquelles mesures de salut pública que han anat variant. Com a primera administració pública a qui els ciutadans acuden a buscar informació, nosaltres hem estat al servei dels ciutadans a l’hora de transmetre la informació i desxifrar les normes que anaven sortint.

I pel que fa a la crisi social i econòmica, quines ajudes s’estan impulsant?

Estem al costat de tots els veïns i veïnes i, en aquest sentit, hi ha mesures de tota mena. Des d’aquells sectors que necessitaven més espai a la via pública per mantenir la seva activitat, una bonificació del 75% en l’ocupació de la via pública per a les terrasses, una ajuda de 300.000 euros per a la reactivació econòmica o l’ajuda d’emergència. Hem fet tot el que hem pogut i hem tingut a les nostres mans per estar al costat de tots els veïns i veïnes, tenir les màximes garanties que tota l’activitat econòmica podia mantenir-se, buscar que no es tanqués cap negoci i tenir el màxim diàleg amb empresaris i sindicats per veure tot allò que podíem fer de més.

S’han hagut de replantejar o suspendre algun projecte o inversió que tenien previst?

Ara per ara no. Crec que els ajuntaments segurament arribarem a tenir un problema amb el pressupost del dia a dia perquè hi ha hagut partides que han augmentat en conceptes com la neteja d’equipaments municipals, escoles i instal·lacions esportives. Tot això és un increment de despesa molt important. Ara bé, a nivell d’inversió Molins de Rei i tota l’àrea metropolitana de Barcelona estem tenint més diners que mai.

La gran diferència entre la crisi de 2008 i l’actual és que realment ara s’està veient com s’està confiant en les administracions públiques com a mantenidors de l’activitat econòmica i, en aquest sentit, la capacitat inversora de les administracions no s’està veient afectat sinó al contrari. Ara mateix, nosaltres tenim un nivell d’inversió superior a altres mandats, tant sigui per les transferències i ajudes que rebem d’altres administracions o bé sigui per la voluntat d’afegir el nostre granet de sorra. Per tant, a hores d’ara no tan sols no hem hagut de suspendre cap projecte, sinó que veiem com alguns d’ella han agafat una velocitat de creuer important.

Un dels projectes més importants és la rehabilitació i recuperació del Palau Requesens. Fa uns dies es va presentar en conferència. Què ens pot dir sobre aquest projecte?

És un projecte que ens il·lusiona molt. És un projecte que situarà en el mapa cultural a Molins de Rei i ens projectarà a tot el país. Combina un objectiu de recuperació del patrimoni i acabar de recuperar tota una part del centre del poble amb un equipament cultural, de país i de futur. És un projecte que ha passat els filtres més importants a l’hora de ser reconegut per altres administracions i, si a l’inici del mandat coneixíem que rebria un milió d’euros d’inversió dels fons europeus, fa unes setmanes sabíem que també havia passat el filtre del Ministeri de Foment i Cultura en la convocatòria pública de subvencions de l’1,5% cultural i que ha estat reconegut com el projecte que més diners rebrà de Catalunya amb una quantitat d’1,5 milions d’euros.

Per tant, és un projecte que estava plantejat en 4 milions d’euros i com a mínim 2,5 milions d’euros seran d’inversions de fora perquè s’ha vist que té una dimensió molt important. El fet que acabarem aquest mandat amb aquest projecte fent-se realitat i projectant-nos cap al país i alhora finalitzant un projecte de recuperació del centre de la vila que va començar fa 12 anys, ens apassiona i il·lusiona a parts iguals.

Quins altres grans projectes hi ha per aquest mandat?

Tenim alguns projectes pendents de mandats anteriors com la reforma del Parc de les Palmeres o finalitzar tota la recuperació de l’entorn de l’edifici del Molí i la reconversió de la plaça de l’1 d’octubre. També tenim la finalització de tota la recuperació de l’edifici del Molí, que és l’altra part del centre que hem d’acabar de recuperar. En dos mandats haurem acabat de recuperar el patrimoni històric del centre del poble i l’haurem dotat d’unes activitats importantíssimes.

Després és evident que el barri de les Guardioles ha de donar-nos projectes a nivell de vials per afegir solucions en el tema de la mobilitat al municipi i alhora grans projectes. Un dels grans aspectes prioritaris en aquest mandat són les polítiques d’habitatge que hem de fer per garantir-ne l’accés, però no només en la compra d’habitatges de protecció oficial. Estem molt esperançats amb les sinergies que s’estan fent entre l’Estat i els ajuntaments de l’àrea metropolitana a l’hora de fer lloguers assequibles en ciutats que tenen el preu de l’habitatge molt disparat, però també en la rehabilitació d’habitatges.

Tampoc em vull oblidar d’una cosa molt important per nosaltres com és el dia a dia del poble, dels carrers i que els serveis funcionin. Un projecte de municipi ha d’equilibrar els grans projectes amb el fet que el dia a dia funcioni. El fet de posar aquell pas de vianants necessari per garantir la seguretat del carrer, fer més accessibles els itineraris que fa la ciutadania o tants altres serveis que ajuden al dia a dia del municipi com la jardineria o la neteja ocupen moltes de les nostres energies.

Un dels eixos del seu mandat també són les polítiques verdes i mediambientals. Què s’està duent a terme?

Són unes polítiques cabdals per nosaltres. Vam iniciar el mandat i vam aprovar el pla local de la lluita contra el canvi climàtic i estem compromesos a invertir una quantitat important any rere any en les polítiques de sostenibilitat mediambiental. Per una banda recuperant determinats espais com hem fet aquest 2020 amb la recuperació del camí del riu o la connexió amb el parc de Collserola. Però per altra banda també amb totes aquelles polítiques d’eficiència energètica, de reducció de carboni, de major seguretat i pacificació de la mobilitat al municipi. En aquestes no hem pogut avançar tot el que haguéssim volgut durant aquest 2020, però han de rebre un impuls i un estímul important a partir de 2021.

El govern municipal ha decidit congelar les taxes i els impostos de cara a l’any vinent. Per què ho han decidit?

Ho fem per sensibilitat. Sabem que l’IPC no està molt elevat, però enteníem que aquest any no era l’any per fer un increment ni que fos de l’1%. El nostre compromís és no apujar mai els impostos dels ciutadans per sobre de l’IPC, però en aquest cas creiem que no havíem d’arribar ni al 0,9%. Per tant, el compromís de les ajudes a les famílies dels molinencs i molinenques per al 2021 era com a mínim congelar aquestes ordenances fiscals.

Només hem incrementat una que té a veure amb la política de reciclatge i amb els compromisos de la política del residu. Vam superar el 50% de reciclatge, però hem d’incrementar més aquest valor, estem obligats fer-ho per la Unió Europea i una de les formes d’incentivar-ho era incrementar l’impost d’escombraries. Ara bé, també flexibilitzant les bonificacions i que si una persona anava sis vegades a l’any a la deixalleria i no dotze com havia d’anar ara ja rebia una bonificació superior a l’import que incrementàvem de cara al 2021.

Pel que fa als pressupostos del 2021, que en destacaria?

Ha de tenir quatre potes molt importants. La primera és tota l’atenció a les persones i a l’atenció social, aquí es veurà clarament que hi ha unes noves necessitats que nosaltres sempre hem dit que són les que passen per davant de totes i que són ajudes a l’emergència social. La segona són les ajudes a la reactivació econòmica veient com va impactant la crisi en els diferents sectors. La tercera són les polítiques d’habitatge i la quarta són les polítiques contra el canvi climàtic.

Alhora també afegiria una cinquena pota que és instrumental, però al pressupost del 2021 serà el primer en el qual hi haurà una dotació pressupostaria per la recentment recuperada empresa municipal que ha de gestionar determinats serveis municipals. En el primer trimestre del 2021 serà la primera vegada que passarà a ser una empresa pública municipal al 100% i això tindrà una traducció en el pressupost municipal del 2021.

El cap de la Policia Local ha estat en el centre de la polèmica diverses vegades i ha estat investigat per utilitzar informació privilegiada o per intercedir per retirar alguna multa. Quina és la seva situació actual?

Aquest senyor ara mateix està de baixa i, per tant, nosaltres no tenim res a dir de tot el que ha anat sortint. És evident que com sempre ha passat, si creiem que algú ha comès alguna irregularitat, l’administració té els seus propis canals a través dels quals actuar amb l’extensió d’un expedient disciplinari. Però, en qualsevol cas, aquest treballador de la casa està actualment de baixa.

Per acabar, quins desitjos té per aquest 2021?

Segurament molt poques vegades hi hauria una unanimitat en el desig de tothom com en aquest any. Esperem que sigui un any on puguem recuperar mínimament el que havia estat la vida fins a la irrupció d’aquest virus. Aquest primer trimestre, tot i estar en període de vacunació, no tindrem la immunització i hem de mantenir al màxim el rigor en les mesures de salut pública. Però esperem que sigui un any de recuperació, de poder fer algunes trobades amb familiars i amics que estan molt suspeses des de fa molt de temps i que puguem recuperar una mínima activitat social que en molts casos s’ha suspès.

En termes de Molins de Reis, tinc el convenciment que la gent i l’Ajuntament estarà per ajudar a tothom que ho necessiti per mirar de fer més lleugera la crisi econòmica cap a les famílies. I esperem que aquest sigui un any que ens permeti una recuperació econòmica i ens faciliti a tots una mica més els projectes que en algun cas han pogut quedar alentits per la irrupció de la Covid-19.