Una investigació dóna suport a les preocupacions ciutadanes sobre el futur del Delta del Llobregat

Un estudi realitzat per l'ICTA-UAB indica que els veïns i visitants destaquen els valors naturals i de biodiversitat del Delta del Llobregat

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Una investigació realitzada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dóna suport a les preocupacions dels manifestants sobre l’impacte que els plans d’expansió de l’Aeroport del Prat podrien tenir sobre el Delta del Llobregat.

La recerca, desenvolupada durant l’any 2019, recull que l’entorn natural únic i ben cuidat del Delta del Llobregat és important o molt important per al 100% dels residents i el 98,8% dels visitants que van respondre a l’enquesta.

L’article, publicat recentment a la revista científica Environmental Science and Policy, recull que les majors frustracions expressades pels residents i visitants del Delta del Llobregat estaven relacionades amb l’expansió de l’aeroport i les àrees urbanes properes. Els participants enquestats van expressar la seva preocupació sobre els plans futurs d’expansió de l’aeroport, i van manifestar el seu desig que aquests plans siguin modificats.

“El més destacable dels resultats és el grau d’acord entre veïns i visitants sobre la importància dels valors naturals del Delta del Llobregat. Encara que l’aeroport està a prop, la gent valora poder accedir a un espai natural protegit tan a prop de Barcelona”, explica Dra. Sonia Graham, investigadora líder del projecte, que recorda que, durant les entrevistes, “un resident de Barcelona ja va expressar llavors que no li agradaria que aeroport es fes més gran i tingués un impacte en l’àrea. Va manifestar que l’afectació de l’àrea de platja per una possible ampliació seria un cop horrible, molt dur”. Els aiguamolls, les cabanes d’observació d’aus i els senders per caminar són infraestructures i serveis ecosistèmics molt valorats que permeten als residents i als visitants experimentar i apreciar aquesta àrea única.

Beatrice Meo, autora principal de l’article, va explicar que la gent no només està preocupada per l’expansió de l’aeroport, sinó que també ho està pels impactes del canvi climàtic. “Al voltant del 90% dels enquestats es van mostrar molt o bastant preocupat pels impactes del canvi climàtic al Delta del Llobregat. Més del 60% creu que ja estem sentint els efectes del canvi climàtic ara”, va comentar Beatrice Meo.

L’estudi es va desenvolupar entre març i juny de 2019 i es van realitzar entrevistes en profunditat i una enquesta a veïns i visitants del Delta del Llobregat. Les entrevistes i l’enquesta van recollir dades sobre el que els residents i visitants valoren de l’entorn natural i com de preocupats estan pels impactes del canvi climàtic al Delta.