Obliguen una empresa de Mataró a reincorporar un treballador acomiadat per tenir covid-19

És la primera sentència dictada a Catalunya que veu en l'acomiadament una "possible vulneració de drets fonamentals"

Imatge d’arxiu coronavirus. CEDIDA.

El Jutjat Social 1 de Mataró ha anul·lat l’acomiadament d’un treballador a qui l’empresa va extingir el contracte dos dies després que aquest comuniqués, en data de 25 de març de 2020, que era positiu en covid-10. En la sentència la magistrada considera que es podrien “haver vulnerat els drets fonamentals” del treballador. Declara nul l’acomiadament i imposa a l’empresa l’obligació d’indemnitzar-lo amb 6.251 euros per la comissió d’una falta molt greu.

Segons el Col·lectiu Ronda, encarregats de la defensa de l’empleat, és la primera resolució dictada a Catalunya que es pronuncia sobre la possible vulneració de drets fonamentals dels treballadors contagiats que han perdut la feina sense que pugui apreciar-se cap altra causa.

En la resolució la magistrada posa l’èmfasi en el fet que l’acomiadament va més enllà de la seva incapacitat temporal o del fet d’haver d’estar en quarantena. “El veritable motiu és que era sospitós de portar una malaltia infecciosa i altament contagiosa”, indica la jutge, tot considerant que aquesta circumstància “es pot equiparar a la d’una malaltia estigmatitzant, és a dir, una malaltia que produeix en terceres persones actituds de rebuig, objecció o por”.

A més, recorda que quan el treballador va comunicar-ho a l’empresa “només havia passat unes dues setmanes de la declaració de l’estat d’alarma i hi havia una situació sense precedents de temor generalitzat davant de contagis massius”. Per això, afegeix, l’empleat “podia ser percebut per terceres persones com un focus de risc”.

Sentència pionera a Catalunya

La sentència del Jutjat Social 1 de Mataró és la primera dictada a Catalunya que es pronuncia sobre la possible vulneració de drets fonamentals que afecta les persones contagiades per la covid-19 que han perdut la seva feina sense que pugui apreciar-se cap altra causa que el propi estat de salut.

La jutge assegura que “l’empresa no ha aportat una explicació objectiva i raonable de la raó de l’acomiadament que contradigui la intencionalitat discriminatòria de l’acomiadament”. Per això recorda que l’article 55.5 de l’Estatut dels Treballadors indica que “és nul l’acomiadament que tingui per mòbil alguna de les causes de discriminació prohibides en la Constitució o en la llei, o bé es produeixi amb violació de drets fonamentals i llibertats públiques del treballador”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Balaguer facilita l’acompanyament als col·legis electorals a persones amb dificultat de mobilitat

Notícia següent

Lenta millora als hospitals de Blanes i Calella i als sociosanitaris

Notícies relacionades