El 35% de les escoles del Vallès Occidental començarà el curs amb més de 20 alumnes per classe

Tres docents de centres educatius de la comarca han donat positiu per covid-19

El 35% de les escoles del Vallès Occidental no podrà seguir les indicacions d’Educació i començarà el curs amb més de 20 alumnes per classe. Ho ha indicat el director dels Serveis Territorials, Jesús Vinyas, en una roda de premsa telemàtica aquest dimarts. Afirma que la majoria de centres educatius de la comarca han utilitzat els espais propis per complir amb les ràtios marcades i no han sol·licitat equipaments addicionals.

En les darreres setmanes, tres docents de tres centres d’aquest territori han donat positiu per covid-19. Aquests professionals haurien contret la malaltia en l’àmbit familiar i ja estan fent la quarantena. Aquest curs, a la comarca hi haurà 155.000 alumnes i 888 nous professors.

Les escoles del Vallès Occidental segueixen treballant per ajustar-se a les indicacions del departament d’Educació i complir amb les ràtios establertes per reduir els contagis. El director dels Serveis Territorials, Jesús Vinyas, ha explicat que el descens sostingut que en els últims anys ha experimentat l’educació Infantil i la primària ha permès a moltes escoles poder-se ajustar a les ràtios de 20 alumnes per a cada grup estable. Amb tot, encara a hores d’ara hi ha incertesa en alguns centres que hauran d’arrencar el curs amb més alumnes per aula dels recomanats.

“Hi ha un 35% d’escoles que no podran complir amb les ràtios”, ha reconegut Vinyas, que ha remarcat que molts d’aquests grups només excedeixen la xifra dictada pel departament per un alumne. “Hi ha molts grups de 21 estudiants”, ha aclarit.

Vinyas ha assegurat que la tendència entre els centres educatius de la comarca ha estat no demanar espais addicionals i organitzar els desdoblaments en el propi equipament. “Només alguns centres han sol·licitat fer algunes classes en equipaments propers”, ha detallat.

Aquest és el cas de l’Institut Sabadell, que ha demanat quatre aules del centre cívic que té a la vora per poder-hi anar pel matí. Altres escoles com La Trama, han demanat una pista del recinte de Can Marcet, o la Ribatallada, poder fer ús del pavelló de Can Balsach.

A Terrassa, el centre Sala Badrinas, que està en mòduls prefabricats, també ha demanat espais extres per poder reduir les ràtios. Vinyas ha explicat que aquest cas s’està acabant d’estudiar i que es resoldrà aviat. Així, ha assegurat que el dia 14 podran començar les classes en aquesta escola.

Tres docents contagiats

El responsables d’Educació també ha aprofitat per comunicar que en les darreres setmanes s’han detectat tres casos positius de coronavirus entre docents de centres educatius de la comarca. Amb tot, ha dit que aquests professionals ja estan fent la quarantena, i que haurien contret la malaltia en l’àmbit familiar. La previsió és que aquestes escoles també puguin començar el curs dilluns vinent.

“Hem transmès al professorat que ells no son un grup estable i que per tant han de fer les reunions de forma telemàtica i portar mascareta”, ha comentat Vinyas.

En aquesta línia, ha assegurat que hi ha 178 docents d’aquest territori que formen part de col·lectius vulnerables.

Està previst que durant el primer trimestre del curs escolar, es duguin a terme al voltant de 60.000 proves PCR a les escoles del Vallès Occidental. Salut determinarà en quins centres s’han de fer aquests cribatges, d’acord amb el risc de rebrot que es detecti en les diferents Àrees Bàsiques.

Més docents per atendre la covid-19

Vinyas ha indicat que inicialment aquest curs s’havien d’incorporar 144 efectius estructurals més als centres educatius de la comarca i 22 dotacions més pel que fa a l’educació inclusiva. Finalment, a aquests s’hi sumaran 744 professors més, que formen part del paquet especial que Educació ha creat per atendre les necessitats derivades de la covid-19.

D’aquests mestres, 118 aniran a instituts públics, 506 a escoles i institut escola i 120 a centres concertats. També es destiran docents a les aules d’acollida, en concret 25 a les dels centres públics i 8 a les dels concertats, i s’incorporaran 53 noves TEI. “Des de l’any 2012 que no es creaven noves TEI, ajudaran a mantenir les distàncies i les mesures de seguretat que ens demana la pandèmia en educació infantil, un espai on serà complicat perquè hi ha molt contacte”.

Vinyas afirma que s’ha fet un esforç important per reduir els riscos. Tot i això, adverteix que hi haurà contagis a les escoles. “Estem preparats per gestionar aquestes situacions de la forma més efectiva possible”, apunta el director dels Serveis Territorials que assegura que no es preveuen confinaments totals d’escoles. “Si cal confinar un grup perquè hi ha un cas positiu farem proves PCR i gestionarem els casos de forma conjunta amb Salut”, ha assenyalat.

El nou curs arrencarà amb 26.576 alumnes d’infantil, 776 menys que l’any passat, i 61.956 de primària, el que suposa un descens de 1.052 estudiants. A secundària n’hi haurà 1.434 més, i la xifra se situarà en 45.612 alumnes. Pel que fa al batxillerat, n’hi haurà 9.952, 469 més que el curs anterior. A banda, a cicles formatius també creix la xifra d’estudiants. Els de grau mitjà en tindran 113 més, el que es tradueix en 5.779 alumnes i els de grau superior 312 més, és a dir 5.188.

Aquest curs hi ha fins a cinc centres que s’estrenen com a instituts-escola a la comarca. Es tracta del Mas Rampinyo, de Montcada i Reixac; el Joan Sallarès i Pla, de Sabadell; el Catalunya, de Sant Cugat del Vallès; l’Onze de Setembre, de Sant Quirze del Vallès i el Sala Badrinas i l’Antoni Ubach i Soler, de Terrassa.