Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Comença la retirada dels arbres malmesos per l’incendi de Castellví de Rosanes i Martorell

La primera fase de l'actuació se centra en els exemplars amb risc de caiguda a cases i camins

Dos operaris talant arbres d’un bosc de Castellví de Rosanes afectat per l’incendi de l’estiu del 2021. ACN

Aquest dilluns han començat les tasques per retirar els arbres afectats per l’incendi que el passat mes de juliol va afectar part dels boscos de Castellví de Rosanes i Martorell (Baix Llobregat). La primera fase s’ha iniciat a Castellví, amb la retirada d’aquells arbres que tenen risc de caure damunt de cases o camins concorreguts.

Es tracta d’exemplars amb més d’un 40% cremat i que estan situats a 25 metres de zones de pas. L’actuació, subvencionada per la Diputació de Barcelona, es desplegarà durant les properes setmanes a Martorell. Més endavant, una segona fase afrontarà la retirada dels arbres de zona forestal profunda, mentre que de cara a finals del 2022 es preveu que comenci el projecte per replantar la zona arrasada pel foc.

Mica en mica Castellví i Martorell comencen a passar pàgina de l’incendi que a mitjans de juliol va calcinar més de 200 hectàrees de la serra de l’Ataix. Aquest dilluns al matí, un equip d’operaris ha començat a retirar els primers arbres amb risc de caiguda a la urbanització Valldaina, en una actuació que s’estendrà a 7 hectàrees del terme municipal. Properament, també es treballarà en 14 hectàrees de Martorell, segons han detallat a l’ACN fonts de la Diputació de Barcelona, que subvenciona l’operatiu amb un total de 30.000 euros.

Aquestes 21 hectàrees centraran els treballs de la fase inicial de la retirada d’arbres, que l’alcalde de Castellví, Adrià Comino, ha recalcat que es basa en “una qüestió de seguretat”. “Necessitem treure tots els arbres amb més d’un 40% cremat i que estiguin a menys de 25 metres de cases o camins, perquè volem evitar que caiguin i provoquin danys importants”, ha explicat l’alcalde, que ha recordat que el bosc afectat està situat en una zona molt ventosa, fet que accentua els riscos.

“A més, les pluges torrencials de les darreres setmanes no hi ajuden, perquè l’aigua sobre terrenys inestables fa aflorar algunes arrels d’arbres delicats”, ha afegit, assenyalant que “a la mínima que bufa el vent, hi ha un risc de caiguda bastant alt”. A part de talar els arbres, durant la fase 1 també s’arranjaran alguns camins per evitar esllavissades. L’alcalde ha recordat que els boscos de Castellví són força transitats per veïns de tota la comarca, motiu pel qual veu primordial fer aquesta primera actuació.

Camino ha detallat que, segons el pla acordat amb l’Ajuntament de Martorell i la Diputació, després vindrà una segona fase en col·laboració amb els propietaris forestals. Serà llavors quan es retiraran els arbres de zones més profundes i es tractarà tota la fusta cremada, en un procés que es preveu començar a mitjans de l’any que ve. Posteriorment, hi haurà una tercera fase dedicada a la reforestació.

El projecte per replantar la zona arrasada pel foc es farà amb un procés participatiu “perquè ja hi ha molts veïns que s’han ofert a ajudar”, segons Camino, que ha dit que també volen comptar amb la col·laboració de les escoles de Castellví i Martorell. I és que l’alcalde ha assegurat que l’incendi d’aquest estiu passat “ha despertat molta consciència col·lectiva”. “Quan passa una desgràcia com aquesta tothom està més atent. És una de les poques coses bones que ens deia l’incendi”, ha apuntat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Col·legi de Metges de Tarragona reclama la construcció d’un nou hospital a Tortosa

Notícia següent

Detingut per robar en un bar de Lleida

Notícies relacionades