Les empreses del delta del Llobregat ja disposen d’una eina innovadora per captar talent jove i millorar la seva competitivitat. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha presentat l’Acceleradora d’FP Dual, un projecte pioner a l’Estat espanyol que busca connectar de forma directa empreses i centres de formació professional a través d’un sistema digital àgil i centralitzat.
Castelldefels, Gavà, el Prat de Llobregat, Sant Boi i Viladecans són els primers municipis que participen en aquest pilot que s’estendrà fins al 2027.
Un hub digital per agilitzar el talent
L’acceleradora funciona com una plataforma virtual que permet a les empreses accedir al catàleg de titulacions d’FP del territori i fer sol·licituds per incorporar aprenents.
Amb només sis passos, el sistema posa en contacte l’empresa amb els centres educatius de proximitat, que proposen candidats adaptats al perfil professional requerit. A més, s’ofereixen serveis d’assessorament i informació sobre els tràmits i la normativa de l’FP dual. La mostra de com funciona aquest espai web s’ha dut a terme durant la presentació.
Un model reproduïble per al futur
Aquest projecte, impulsat per l’AMB i la Fundació BCN Formació Professional amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat i el Ministeri d’Educació, sorgeix com a resposta a dues necessitats emergents: la dificultat de les empreses per trobar personal jove i qualificat i la complexitat administrativa creixent de la nova FP dual.
“El procés per trobar un alumne d’FP dual ara pot començar amb una sol·licitud en línia ràpida i senzilla, que dota d’agilitat el sistema”, ha destacat l’alcaldessa de Viladecans, Olga Morales, durant l’acte de presentació.
L’empresa com a espai de formació
Una de les grans apostes del projecte és trencar amb la separació entre aula i món laboral, tal com ha subratllat la secretària general de Formació Professional del Ministeri d’Educació, Esther Monterrubio: “Hem d’entendre l’empresa no només com el lloc on s’arriba després d’un període teòric, sinó com un espai de formació tan vàlid com el mateix centre. L’any 2030, els universitaris necessitaran tenir una Formació Professional. És el futur.”
En la mateixa línia, Francesc Roca, secretari d’FP de la Generalitat, ha comparat l’acceleradora amb un accelerador de partícules, on es generen les condicions òptimes per impulsar el desenvolupament professional dels joves. “Creem itineraris sòlids i rellevants que connecten teoria i pràctica, coneixement i experiència”.
Així mateix, i com han traslladat des de l’organització, amb aquesta acceleradora, l’AMB i els ajuntaments del territori no només busquen dinamitzar el mercat laboral juvenil, sinó també repensar la relació entre educació i economia.” És un pas ferm cap a un model de formació dual més eficient, útil i integrador, on l’empresa i el centre educatiu actuen com a socis iguals en la formació del futur talent professional”, ha comunicat Monterrubio.