L’AMB impulsa la transformació del riu Llobregat a Sant Joan Despí i el Papiol

Avatar photo
S’intervé un espai de 13.000 m2 per millorar els accessos i trams del camí del riu des dels municipis i potenciar-hi la vegetació autòctona
camí capdevila p

Aquest mes de febrer han començat les intervencions en dos trams del riu Llobregat per continuar consolidant la transformació de l’espai fluvial. Es tracta de millores al camí del riu i el camí de la Moixeta, al terme municipal de Sant Joan Despí, i d’un altre tram al Papiol.

Ambdós projectes, que formen part del Programa d’actuacions en paisatges naturals i urbans (PSG), suposen una inversió total de més de 330.000 euros, cofinançada per l’AMB i els respectius ajuntaments. La previsió és que ambdues intervencions finalitzin aquesta primavera i els usuaris puguin gaudir d’aquests espais millorats de cara al bon temps.

vista estada_moixeta

Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB, afirma que “la transformació de l’espai fluvial del riu Llobregat continua sent una prioritat per a l’Administració metropolitana. En 10 anys hem revertit l’aspecte i els usos d’un riu que era un espai degradat i marginal i l’hem transformat en un dels espais naturals més concorreguts de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb 2,5 milions d’usuaris anuals”. “Hem demostrat fermament que la preservació ambiental i l’ús social no són incompatibles, ben al contrari: continuarem millorant la qualitat ecològica del riu i la seguirem fent compatible amb l’ús públic. Això només té una triple fórmula: esforços en inversió, manteniment constant i conservació activa”, constata.

camí oliveres pr

L’actuació al tram de Sant Joan Despí, que comprèn un àmbit de 4.170 m², implica una inversió de 144.998,68 euros per convertir el camí de la Moixeta en un espai amb identitat pròpia i un accés directe a l’espai fluvial. La millora paisatgística permetrà percebre el pas del medi urbà al medi natural i agrari a través d’elements com la vegetació. Així, es potenciarà la seva condició de porta d’accés a l’espai fluvial. La remodelació de l’espai pretén oferir als ciutadans una zona de pas i d’estada atractiva.

A banda, es duu a terme una intervenció d’arranjament del camí del riu per tal de millorar la connectivitat i mobilitat sostenible als punts on el traçat actualment presenta dificultats. Es reparen i s’uniformitzen els paviments deteriorats per l’ús i l’erosió, es formalitzen algunes dreceres de pas que s’han generat de manera espontània i es planten espècies de ribera en punts estratègics. L’objectiu és, en definitiva, adequar la capacitat del camí a les necessitats ambientals i d’ús i fer-les compatibles.

mirador capdevila p

La recuperació ambiental del camí del riu al Papiol comprèn una superfície de 8.800 m² i una inversió de 188.735,68 euros. Les tasques que es porten a terme consisteixen a millorar el paisatge i el medi ambient d’espais de l’àmbit del camí fluvial, i alhora arranjar zones de l’accés existent des del municipi per millorar l’arribada a la zona natural del riu. S’adequarà l’espai vinculat al sistema viari per regularitzar l’estacionament actual i es generarà una zona d’estada per a vianants.

S’uniformitzarà amb un nou traçat el camí del riu, on es crearan espais de mirador, estada i repòs, que inclouran elements de mobiliari, així com l’ombra generada per la vegetació, potenciada per l’ús de solucions basades en la natura. S’eliminarà la vegetació invasora i es treballarà amb exemplars vegetals arbustius i arboris, que en el futur conformaran una estructura capaç de recuperar l’espai per convertir-lo en un refugi per a la fauna.

Vista entrada Moixeta

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Kilian Jornet explica l’al·lucinació que va patir a l’Everest: “una persona em seguia”

Notícia següent

La consellera de Cultura de la Generalitat visita Mont-roig del Camp i la Fundació Mas Miró

Notícies relacionades