L’alumnat universitari indignat amb el tancament de les facultats

Només podran anar presencialment a classe els estudiants de primer i els de postgraus i màsters

Universitat Autònoma de Barcelona

Aquest dijous les universitats catalanes, quan encara no han transcorregut més de tres setmanes de classe, tancaran les aules fins a finals de mes per evitar l’expansió del coronavirus. La mesura impulsada la Conselleria de Salut en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) no ha agradat gens a l’alumnat de les diferents universitats catalanes que consideren que la decisió s’ha pres sense consultar els estudiants representats en els òrgans de govern de les universitats.

Tot i que des del col·lectiu d’estudiants de la UB, Fem-la Pública, afirmen que cal prendre mesures per evitar els contagis, assenyalen que les facultats són segures i ja estaven en un règim de semipresencialitat -només un terç dels estudiants anaven a classe- que ajudava a la contenció de la COVID-19.

En aquest sentit, també altres col·lectius com l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) o el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han expressat el seu malestar per la decisió de la Conselleria. “La mesura representa la vulneració del dret a l’educació”, ha explicat el sindicat. Per Fem-la Pública, “una universitat que no és presencial perd tot el significat d’una universitat”.

Amb tot, la mesura, segons ha informat la Conselleria, a més d’evitar els contagis entre estudiants universitaris, s’ha pres per evitar aglomeracions als transports públics. Davant d’això, Fem-la Pública considera que es tracta d’una afirmació amb poc sentit. “Si vols evitar aglomeracions al metro, hauries de posar més transport públic”, diu l’organització per afegir que, “com en altres casos s’ha triat la mesura que no implica una despesa per part de la Generalitat”.

Així mateix, totes les organitzacions al·leguen que en la presa de decisió del tancament presencial de les universitats, hi ha hagut molta opacitat per part dels òrgans de govern de les universitats que han pres la mesura de forma unilateral i sense consultar-ho amb l’alumnat.