Airbnb retira l’anunci d’un pis rellogat a la Barceloneta com a apartament turístic

La plataforma assegura que es tracta d'un "incident aïllat" i "estrany" i investiga el cas "activament"

Airbnb ha retirat l’anunci d’un pis de la Barceloneta després que la seva propietària hi hagi reservat una nit i n’hagi canviat el pany per denunciar que l’inquilí l’estava rellogant com a apartament turístic, tal com han explicat fonts de la companyia a l’ACN. En un comunicat, la companyia ha assegurat que es tracta d’un “incident aïllat” i “estrany” i ha dit que està investigant els fets “activament”. Airbnb argumenta que “pren les accions necessàries davant de qualsevol incidència” de la qual té coneixement. “Demanem a tots els amfitrions que certifiquin que tenen permís per anunciar el seu allotjament i els recordem que comprovin i segueixin les lleis locals abans de pujar el seu anunci al llarg d’un any. Aquestes clàusules estan molt clares en els nostres termes de servei i en la nostra pàgina sobre ser amfitrions responsables”, assegura la plataforma d’Internet. En el comunicat, Airbnb també recorda que, quan rep notificacions d’incidents d’aquest tipus, facilita un procés per a fer-les arribar als amfitrions.

Airbnb també explica: “Per ajudar que la nostra comunicat estigui basada en la confiança i la seguretat, hem publicat els nostres ‘Estàndars i expectatives’, als quals els nostres amfitrions i hostes han d’adherir-se”.

Segons publica aquest dijous ‘La Vanguardia’, la propietària d’un pis de la Barceloneta ha hagut de rellogar el seu propi pis a través d’Airbnb per poder-hi entrar, després de detectar que els inquilins s’estaven lucrant llogant el pis a turistes. Segons ha denunciat aquesta propietària, Montse Pérez, la plataforma es va negar fa dies a retirar el perfil del llogater que oferia l’immoble sense que fos seu.

L’Ajuntament de Barcelona inspecciona aquest dijous un pis de la Barceloneta que ha estat rellogat com a apartament turístic pel llogater a través de la plataforma Airbnb. La propietària, en adonar-se del que estava passant, ha reservat una nit a casa seva i ha aprofitat per canviar el pany, segons ha avançat el diari ‘La Vanguardia’. Ha deixat clar que no pensa moure’s del pis, tot i que l’hauria de deixar aquest matí perquè els següents turistes hi entrin. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que el consistori, un cop comprovat l’ús turístic il·legal, obrirà expedient i emetrà una ordre de cessament de l’activitat. Pot sancionar el llogater amb una multa entre 30.000 i 600.000 euros. Sanz ha aprofitat per dirigir-se a Airbnb. “Ja n’hi ha prou. L’activitat d’Airbnb està perjudicant els veïns en no voler complir la llei”, ha exclamat.
La Montse Pérez va decidir llogar el pis que havia heretat de la seva mare després de fer-hi una reforma. Un home de nacionalitat xileno-russa va oferir una nòmina d’uns 3.000 euros i després de fer comprovacions, els propietaris van decidir llogar-li l’habitatge. Quan van intentar posar-se en contacte amb ell per canviar el nom dels subministres, ell els va dir que estava a l’estranger. Això els va fer sospitar i, després de comprovar que estava ofertat a Airbnb, van reservar una nit a la seva pròpia casa per tal de recuperar-la. El preu per nit és de 230-250

En roda de premsa a l’Ajuntament, Sanz ha explicat que el consistori s’ha posat en contacte amb la propietat i han quedat que aquest mateix dijous vindran els serveis d’inspecció per acreditar que realment aquell habitatge s’està utilitzant de forma il·legal per a una finalitat turística. Això comportarà l’obertura d’un expedient contra el llogater i la posterior ordre de cessament de l’activitat, que es convertiria en precinte si l’inquilí no compleix. La tinenta d’alcaldia ha apuntat que aquest procés serà més àgil perquè precisament hi ha una denúncia del propietari.

Després de fer una crida perquè totes les persones que es trobin en una situació similar es posin en contacte amb l’Ajuntament, Sanz s’ha volgut adreçar a Airbnb, a qui li ha demanat que com a mínim deixi d’oferir en la seva pàgina web aquest habitatge d’ús turístic il·legal. S’ha queixat que l’única resposta que ha donat la plataforma a la dona afectada és que no hi pot fer res. “Ja n’hi ha prou. Tenim una llei que només aquesta plataforma no vol complir”, ha subratllat.

Ha argumentat que igual que demanen a qualsevol ciutadà o empresa que compleixi la llei també ho ha de fer aquesta plataforma. “No hi ha cap excusa, ja n’hi ha prou de buscar estratagemes legals per tal de perjudicar no només a la ciutat, sinó també als veïns”, ha demanat.

També ha garantit que l’Ajuntament sempre estarà al costat dels petits propietaris i dels veïns, i més quan el que fa Airbnb, ha insistit, és una activitat “il·legal”.