Adéu a les residències d’estudiants al centre de Barcelona

Han provocat rebuig veïnal per l'impacte que generen en l'entorn

L’Ajuntament de Barcelona aprovarà aquest mes una nova regulació que limita a 350 places la capacitat de les residències d’estudiants. A més, obliga a instal·lar-les fora del centre de la ciutat i la corona que l’envolta, l’àrea amb més allotjaments turístics, i a distància l’una de l’altra.

Aquesta és una de les novetats que comportarà la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) per a regular el sistema d’equipaments d’allotjament dotacional a Barcelona.

Amb aquests canvis, el govern municipal vol donar resposta a l’augment de residències d’estudiants privades en sòl d’equipament en els últims anys a la ciutat. Aquestes han suposat una pèrdua de superfície destinada a equipaments i serveis bàsics i han provocat rebuig veïnal per l’impacte que generen en l’entorn en àmbits com l’avinguda del Paral·lel.

També pretén evitar que les residències d’estudiants s’instal·lin en zones saturades per a garantir el descans i la vida quotidiana del veïnat.

Així, no es permet obrir residències d’estudiants en el centre de la ciutat, excepte si es reconverteix un allotjament turístic o alberg de joventut.

Només s’admeten en la resta d’àmbit de la ciutat, zones específiques 3 i 4, amb una limitació de densitat per distància radial entre residències i de capacitat a un màxim de 350 places. A més, l’ajuntament ha anunciat que els preus de les residències també seran assequibles amb l’aprovació de l’ordenança posterior a la MPGM.

Actualment, entre les residències d’estudiants ja actives i les previstes, a la ciutat hi ha 79 residències amb 13.800 places situades en sòl d’equipament i en sòl de zona.

D’aquestes residències, 18 s’han tramitat en els últims anys i estan en procés d’obtenir llicència, i 32 del total són privades i situades en sòl d’equipament.

Des del consistori es destaca que amb aquests canvis es promou nou habitatge per a donar resposta a les necessitats de residència temporal de col·lectius amb dificultat d’emancipació com els joves, les persones majors, vulnerables, creadors culturals o investigadors.