6 centres finalistes del Repte Barcelona Dades Obertes

Quatre dels sis treballs finalistes han analitzat l’impacte de la Covid-19 als barris, la qualitat de la sanitat pública o els efectes de la pandèmia en l’economia i la qualitat de l’aire

Barcelona arriba a la fase final Repte Barcelona Dades Obertes, un concurs que des de fa quatre anys organitza l’Ajuntament de Barcelona per promoure l’ús de les dades obertes com a recurs educatiu. Enguany hi ha participat més de 200 alumnes tutelats per els seus professors  i avui s’han conegut els sis projectes finalistes.

El repte parteix de la premissa que “Els futurs reutilitzadors són, ara, als centres educatius  S’adreça preferentment a l’alumnat de 3r, 4t d’ESO i cicles formatius dels centres de la ciutat, tutelats pel professorat. El concurs, que culminarà el dia 25 de maig amb un acte final de presentació dels projectes, situa a Barcelona com a capdavantera en la introducció de les dades obertes en l’àmbit educatiu.

Aquesta edició del concurs, adaptada a l’excepcional context derivat de la COVID-19, ha tingut canvis i ha fet una aposta ferma a favor de la digitalització. D’una banda s’ha reforçat la formació del professorat i per l’altra, l’alumnat participant ha pogut  fer ús d’altres conjunts de dades obertes, a més dels publicats al portal Open Data BCN per fer els seus treballs.

El  jurat d’experts avaluador ha fet  pública la llista de centres, els projectes dels quals han estat    finalistes del concurs Repte Barcelona Dades Obertes Quarta edició_20201 i que opten als 3 primers premis:

Quatre dels sis treballs han analitzat l’impacte de la Covid-19 als barris, la qualitat de la sanitat pública o els efectes de la pandèmia en l’economia i la qualitat de l’aire Els altres dos treballs han estat sobre l’educació a Barcelona i els edificis al districte de Les Corts.

L’alumnat ha treballat amb dades reals de la ciutat (utilitzant preferentment eines de codi lliure), realitzant anàlisis demogràfiques, econòmics, urbanístics, de mobilitat, d’accidentalitat, etc geolocalitzant la informació en mapes. Mitjançant el treball en equip, l’han pogut analitzar les dades i extreure’n conclusions que ajuden a potenciar el seu esperit crític i la seva consciència ciutadana.

Els objectius del Repte Barcelona Dades Obertes son:

    • Fomentar l’ús de les dades obertes entre l’alumnat més jove
    • Utilitzar eines d’anàlisi de dades, preferentment de codi lliure
    • Elaborar propostes basades en l’anàlisi de les dades
    • Comunicar les propostes a través de recursos visuals
    • Desenvolupar l’esperit crític envers l’ús de dades en l’entorn digital

El lliurament dels premis tindrà lloc el proper 25 de maig al Saló de Cent de l’Ajuntament

L’acte d’atorgament de premis de la Quarta edició_2021 del concurs Repte Barcelona Dades Obertes es celebrarà el 25 de maig al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona i serà presidit per Jordi Martí i Grau, regidor de Presidència. Serà retransmès també en streaming per el canal de YouTube  del consistori barceloní.

Comptarà entre els assistents amb els alumnes representants dels centres finalistes acompanyats per els seus tutors i tutores, el jurat del concurs i representants de les diferents entitats organitzadores.

Tots els membres dels equips finalistes rebran un diploma acreditatiu de la seva participació i un guardó commemoratiu. El premi per els 3 primers equips classificats consistirà en l’experiència ‘Descobrim la natura amb imatges aèries de drons’, una aplicació real de treball amb dades, que podran compartir amb tots els seus companys de classe.