25 aspirants de la Guàrdia Urbana inicien el curs a l’Escola de Policia de Catalunya

En els darrers tres anys, la plantilla de la policia local s’ha incrementat i renovat amb un centenar de nous agents

Els 25 nous aspirants a ingressar al cos de la Guàrdia Urbana de L’Hospitalet, seleccionats en la convocatòria per oposició lliure del passat mes de setembre, comencen aquest dilluns el curs de formació a l’Escola de Policia de Catalunya.

Per primera vegada, la majoria de les places de l’oposició han estat guanyades per dones, 13 en total, davant dels 12 homes seleccionats. Tot i que en aquesta convocatòria s’havia reservat el 40% de les places a dones per fomentar la presència femenina al cos policial, els resultats obtinguts a les proves de selecció no ho han fet necessari.

L’objectiu d’incrementar el nombre de dones en la Guàrdia Urbana s’inscriu en el foment de les polítiques d’igualtat que desenvolupa l’Ajuntament de L’Hospitalet i en la necessitat de transformar aquesta i altres professions molt masculinitzades en un reflex de la societat.

Després del curs de vuit mesos de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, els futurs agents que superin la formació bàsica faran un any de pràctiques a L’Hospitalet, abans d’incorporar-se definitivament al Servei de la Guàrdia Urbana de la ciutat.

A l’oposició es van presentar més de 2.000 instàncies i 1.245 aspirants van participar en les primeres proves que es van fer al recinte de La Farga el passat mes de novembre.

Des de 2018, l’Ajuntament ha convocat cada any concursos públics per incrementar la plantilla de la Guàrdia Urbana —s’hi han incorporat un centenar d’agents nous—, amb l’objectiu de garantir i millorar la prestació d’un bon servei a la ciutat i rejovenir el cos policial, sobretot davant la normativa que permet la jubilació dels policies locals als 60 anys.

Entre altres funcions, la Guàrdia Urbana actua en la prevenció d’actes delictius, coopera en la resolució de conflictes, exerceix tasques de policia de proximitat a prop de la ciutadania, promou el respecte, la convivència pacífica i el civisme, regula el trànsit als carrers del municipi i desenvolupa programes d’educació viària i de prevenció de violència de gènere als centres educatius.