Viure a Andorra, cada cop més difícil: L'habitatge ja és més car que a París

El lloguer mitjà ja supera els 3.100 euros mensuals, mentre que el preu del metre quadrat per a compra s'enfila als 4.300 euros

12 de juliol de 2025 a les 17:58h
Actualitzat: 12 de juliol de 2025 a les 19:20h

El preu de l’habitatge a Andorra s’ha disparat fins a nivells que superen els de qualsevol país de la Unió Europea. Tant en el mercat de compra com en el de lloguer, les xifres del primer semestre del 2025 situen el Principat com un dels territoris més cars per viure-hi, amb increments de doble dígit que deixen enrere estats com Espanya, Portugal o Alemanya.

Segons dades recents, el lloguer mitjà ja supera els 3.100 euros mensuals, amb parròquies com Escaldes-Engordany fregant els 3.650 euros. En comparació, la mitjana de la UE només ha crescut un 3,2% interanual, mentre que a Espanya els increments a doble dígit ja són considerats alarmants. Però el cas andorrà va encara més enllà: el lloguer mitjà ha augmentat 400 euros en només dotze mesos, i en algunes zones l’increment interanual frega el 20%.

Pel que fa a la compra de pisos, la situació és igual o més preocupant. El metre quadrat a Andorra la Vella ja supera els 6.200 euros, i la mitjana nacional s’enfila als 4.300 euros, duplicant els valors de fa només set anys. Amb una oferta de molt pocs habitatges disponibles i una demanda creixent (residents, inversors, nòmades digitals…), els preus s’han enfilat sense fre. Mentrestant, a la UE, l’increment mitjà de preu d’habitatge en compravenda ha estat del 5,4%, amb Espanya al 10,9%. Andorra, de nou, els supera àmpliament.

L’escassetat de sòl urbanitzable, l’especulació i la inversió estrangera han generat un còctel perfecte per a una crisi d’accés a l’habitatge que ja es percep com el principal problema social del país. Les mesures aprovades pel Govern, com la limitació a la compra d’immobles per part d’estrangers o la llei òmnibus per penalitzar la no ocupació de pisos, encara no han tingut l’efecte desitjat.

Tot plegat situa Andorra com el país amb més pressió immobiliària del continent, en una crisi d’habitatge que, lluny de frenar-se, sembla que encara no ha tocat sostre.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit