Dissabte, 7 de desembre de 2024
És notícia

Torna el Festival Internacional Orgue&nd amb una desena de concerts

Avatar photo
Entre març i desembre s’oferiran deu concerts de primer nivell a les esglésies de Sant Esteve d’Andorra la Vella, Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana i Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany

El Festival Internacional Orgue&nd arrenca aquest pròxim 29 de març,  Divendres Sant, i portarà al país una desena de concerts de primer nivell. La cita celebra enguany la 25a edició com un esdeveniment totalment consolidat en l’àmbit internacional, que des de la seva creació i de manera  ininterrompuda ha ofert una programació amb els millors intèrprets del  món.  

El projecte, que impulsa l’Associació Amics dels Orgues de les Valls  d’Andorra sota la direcció artística de l’organista Ignacio Ribas, porta  aquest any per lema Passions i té la vocació de mostrar les diferents  facetes de l’orgue amb un programa molt variat. 

Orgue&nd 2024 s’estructura en tres temporades distribuïdes en les quatre  estacions de l’any, tal com ha explicat el director del festival. Es proposen  així tres concerts en la temporada de primavera; quatre, en la temporada  d’estiu i tres, en la temporada de tardor-hivern. El públic podrà gaudir de  deu concerts, un cada segon dissabte de maig a novembre, més els  concerts de Divendres Sant, el 19 de març, i de Nadal, el 28 de desembre.

Andorra la Vella és de nou una de les principals seus del certamen, ja que  l’església de Sant Esteve acull 6 dels 10 recitals, que tindran lloc al llarg de  tot l’any. La resta se celebraran a les esglésies de Sant Iscle i Santa Victòria  de la Massana i Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany.  

A més dels dos intèrprets de l’entorn andorrà, el mateix Ignacio Ribas i el  saxofonista Efrem Roca, l’edició compta amb la participació de  representants de diversos països, com Espanya, Itàlia, Alemanya, Rússia,  Portugal i França. El programa preveu sis concerts amb l’orgue com a  protagonista únic, i altres recitals en què tindran presència altres  combinacions instrumentals, com les trompetes, els timbals, la viola de  gamba i el saxòfon. També s’han previst concerts amb veus de soprano,  mezzosoprano, amb el Quartet Barroc de Barcelona i amb les veus del Cor  Cererols. “Són concerts molt diferents entre ells amb el lema Passions com  a fil conductor: els artistes participants ens mostraran les seves passions  personals en el seu repertori”, ha ressaltat Ribas. Així doncs, es podran  escoltar obres de Bach, Vivaldi, Mendelssohn, Txaikovski i Händel, però  també música contemporània i, fins i tot, algunes peces que inclouen  mitjans electrònics. 

Un any més, el certamen s’impulsa amb la participació de l’Associació  Amics dels Orgues de les Valls d’Andorra, l’Arxiprestat de les Valls  d’Andorra, els comuns d’Andorra la Vella, la Massana i Escaldes Engordany, i amb la col·laboració de l’Ambaixada d’Espanya i l’Andorra Sax  Fest. 

Durant la presentació de la nova programació, la cònsol menor d’Andorra  la Vella, Olalla Losada, ha volgut destacar que bona part dels concerts  tenen lloc a la parròquia, a l’orgue de l’església de Sant Esteve, i ha  celebrat que el Festival internacional d’orgue situï la parròquia i el país en  el mapa dels esdeveniments al voltant de l’orgue, ja que les primeres  figures d’aquest instrument visiten cada any Andorra per oferir recitals de  gran qualitat. 

Per la seva banda, la directora de Cultura del Govern d’Andorra,  Montserrat Planelles, ha recordat que l’ORGUE&nd és “un dels festivals  amb més història d’Andorra” que “ha arribat a un punt de maduresa  exquisit”, fruit de 25 anys de feina “rigorosa i pacient”. 

Mossèn Ramon Sàrries, arxipreste de les Valls, al seu torn, ha posat èmfasi  en el fet que el festival ha aconseguit amb escreix els seus propòsits:  popularitzar la música d’orgue i deslligar l’orgue com a instrument litúrgic.  

Un quart de segle amb activitats de tota mena 

Aquests 25 anys de certamen han dut associades un grapat d’activitats de  tota mena al voltant de l’orgue per apropar aquest instrument al gran  públic. Així doncs, a banda dels concerts a Andorra la Vella, Escaldes Engordany i la Massana, també ha tingut un pes important el vessant  pedagògic i, alhora, s’han dut a terme accions més turístiques, com  audicions familiars i rutes organístic-culinàries. Al llarg d’aquests anys  s’han enregistrat també 4 discos de música d’orgue. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

ERC proposa que s’estudiï la implementació d’un sistema de lloguer de bicicletes a Lleida

Notícia següent

El FabLab atrau prop de 2.000 persones a Amposta

Notícies relacionades