Marisol Fuentes i Teresa Guasch guanyen el premi Laurèdia de Periodisme

La 43 ena edició de la Nit Literària que cada any organitza el Cercle de les Arts i les Lletres d’Andorra es va celebrar aquest dimarts

La 43 ena edició de la Nit Literària que cada any organitza el Cercle de les Arts i les Lletres d’Andorra es va celebrar aquest dimarts després de l’obligada suspensió de l’esdeveniment l’any 2020. En un cèntric restaurant de la capital es van lliurar els diversos premis entre els quals el Laurèdia de Periodisme dotat pel Comú amb 1.250 euros i que va anar a para a mans de Marisol Fuentes en la categoria d’audiovisuals per a ràdio i televisió i Teresa Guasch en suport paper.

Fuentes va obtenir el guardó per la sèrie d’entrevistes radiofòniques “Amb veu de dona”, difoses a través de la cadena Ràdio Ser Principat d’Andorra, mentre que Ventura va ser premiada per una sèrie d’articles sobre música clàssica i cultura en general publicats a la revista de lletres “Doll de tinta” i a la publicació de la plataforma d’entitats culturals Àgora Cultural d’Andorra.

En el primer dels casos, el jurat va valorar el fet que s’hagi donat veu a tot un seguit de dones que porten molts anys reivindicant el seu paper des de diferents esferes, sense estar necessàriament en la primera línia de l’actualitat, el que suposa un reconeixement digne de destacar. Pel que fa a l’atorgament del segon guardó, es va tenir molt en compte el grau de coneixement de l’autora sobre la música clàssica i la seva situació al nostre país.

Pel que fa a la resta de premis, l’escriptora catalana Marta Boleda, es va endur l’accèssit del Premi Fiter i Rossell de Novel·la per la seva obra ‘Mai és negre el cel del nord’. Es tracta del guardó més destacat de Nit Literària Andorrana dotat amb 10.000 euros, tot i que Boleda en fer-se amb l’accèssit es va emportar 4.000. Tal com va explicat l’autora, la història gira al voltant d’un mosso d’esquadra “que té somnis recurrents i, per un gir estrany, la seva vida passa a ser súper anormal i comencen a sortir morts per tot arreu que no se’ls espera”.

És la primera obra professional d’aquesta veterinària pallaresa que “tenia molt clar com havia d’acabar la història”, i el període de confinament, va suposar un important impuls per tal de poder presentar l’obra a temps aquest any.

Crèdit Andorrà també va concedir un guardó, el premi Grandalla de Poesia, dotat amb 3.500 euros, que va recaure en l’obra ‘Cendra batuda pel vent’, de l’autor català Carles Ribó. El treball parla d’una ruptura sentimental des de la llunyania del record. De fet, aquesta distància temporal permet a Ribó reflexionar “sobre el dolor de la separació i els estats d’ànim que porta aparellats, com la ràbia, la culpa, la tristesa o la solitud, fins que el cor i la vida es tornen a sincronitzar, un cop passat el dol”.

Pel que fa al Premi Principat d’Andorra d’Investigació Històrica, dotat amb 10.000 euros pel Consell General, el jurat va decidir finalment concedir un accèssit de 4.000 euros a l’obra ‘L’art de musicar la fusta’ de l’autor lauredià Sergi Mas. Un cas similar va succeir amb el Premi Juli Verne de Ciència-Ficció i Fantasia, dotat pel Grup Maestre amb 2.000 euros, ja que es va decidir atorgar dos accèssits per valor de 1.000 euros a les obres ‘Heureus del drac’ i ‘Ultracossos’, de les autores Elisabeth Zorita (Escaldes-Engordany) i Raquel Casas (Vilanova i la Geltrú) respectivament.

Seguint amb els guardons atorgats, el jurat va entregar el Premi Sant Carles Borromeu de contes i narracions, dotat per Morabanc amb 4.500 euros, a l’obra ‘Òxid de ferro’ d’Albert Canadell (Montesquiu), i el Premi Manuel Cerqueda Escaler de Novel·la curta, dotat per Andbank per un import de 6.800 euros, va recaure sobre l’obra ‘L’altra guerra’ de Francesc Puigpelat.