El Govern i Sant Julià de Lòria signen un conveni per la construcció d’una plaça pública

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, i el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, han signat aquest dimarts un conveni de col·laboració per a la promoció conjunta de l’obra de construcció d’una nova plaça pública a la zona de les Arades, que, a la vegada, implicarà uns treballs complementaris de prevenció enfront del risc d’inundació del riu Gran Valira.

Així doncs, a través d’aquest conveni les dues institucions es comprometen a executar conjuntament i simultàniament una única obra amb un doble objectiu: la construcció d’una plaça pública, afegint uns treballs addicionals i compatibles que serviran per eliminar el risc hidràulic que existeix en aquesta zona.

Per tant, de forma coordinada entre l’Executiu i el Comú es durà a terme una obra que correspon a competències governamentals (prevenció enfront el risc d’inundació) i l’altra a competències comunals (creació d’un espai públic tipus plaça per a gaudi ciutadà). Una doble finalitat, que, tal com han destacat Filloy i Majoral, posa en relleu l’esperit de cooperació institucional que aporta un benefici a l’interès públic general en tant que es crearà un nou espai públic per a la ciutadania i a la vegada s’eliminarà un risc natural.

A més, la licitació, contractació i execució de l’obra en un sol expedient administratiu donarà lloc a un estalvi pressupostari i de mitjans personals de les administracions públiques, ja que els dos tipus d’actuacions s’executarien en una sola licitació i contractació, possibilitant costos més baixos per causa d’economia d’escala, i una reducció de les tramitacions administratives. Cadascuna de les dues administracions assumirà el cost d’aquella part dels treballs que corresponen a la seva competència.

El Comú lauredià serà l’òrgan de contractació. És a dir, la corporació licitarà, contractarà, abonarà i, si escau, rebrà els treballs següents: redacció del projecte constructiu; prospeccions geològiques adients per redactar el projecte, si fossin necessàries; execució de l’obra, direcció facultativa de l’obra; i control de qualitat de materials i d’execució de l’obra.

Entrant al detall, el nou espai públic cobrirà l’avinguda de Rocafort en un tram d’uns 40 metres aproximadament. A més, la plaça també sobrevolaria sobre la part del carrer Verge de Canòlich que toca a l’avinguda i també sobre un tram del riu Gran Valira. D’aquesta manera, el nou espai públic –exclusiu per a vianants– se sobreposaria al trànsit de vehicles de l’avinguda Rocafort, que circularan per sota de la plaça. La previsió a hores d’ara és que la plaça tingui, entre d’altres, zona enjardinada amb arbres i bancs.

Els elements i treballs addicionals, a incorporar al projecte de construcció de la plaça pública, que reforçaran la seguretat davant el risc hidràulic són els següents:

– Construcció d’un muret de protecció opac, resistent a l’empenta de l’aigua, col·locat al límit exterior de la voravia de l’avinguda Rocafort i que també faria les funcions de barana de vianants

– Excavació i retirada del volum de terres que existeix al llarg del marge esquerre del riu en aquest tram, des de la llera baixa del riu fins al formigó de protecció del col·lector general que discorre alineat amb el marge

– Excavació i retirada de roca al peu del vessant que existeix al marge dret del riu Gran Valira en aquesta zona