Divendres, 9 de maig de 2025
És notícia

Sant Julià de Lòria obre una porta per difondre més formacions i coneixement sobre el càncer

Avatar photo
Punt final a les primeres Jornades de microbioma i immunoteràpia del càncer que s’han desenvolupat a Sant Julià de Lòria

Punt final a les primeres Jornades de microbioma i immunoteràpia del càncer que s’han desenvolupat a Sant Julià de Lòria. Després de tres dies intensius, el curs ha conclòs aquest divendres després que una trentena d’estudiants s’hagin format en diferents àmbits sobre les noves teràpies per combatre el càncer. Els alumnes, tots ells vinculats al sector sanitari, s’han format en microbiota o en immunoteràpia, entre altres aspectes. En línies generals, el balanç de la formació ha estat positiva, tant pels organitzadors com pels inscrits.

“M’ha semblat una experiència molt interessant i enriquidora pel fet d’estar en aquest ambient tan al·lucinant i escoltant els ponents amb tanta experiència. Des de la meva perspectiva hem pogut aprendre aspectes punters de tots aquests temes i la valoració és molt positiva”, ha destacat l’investigador predoctoral al grup del doctor Manel Juan de l’hospital Clínic de Barcelona i alhora estudiant del curs, Alejandro Ramírez. L’investigador ha comentat que ha tingut l’oportunitat d’aprendre conceptes nous, com per exemple tota la matèria relacionada amb la microbiota, que és un camp que en el seu cas no ha tocat tant. “El que més m’ha sorprès ha estat l’impacte que la microbiota que tenim a dins el nostre cos té en qualsevol aspecte relacionat amb la salut i com evoluciona una malaltia o no i com pot ser de determinant”, ha explicat Ramírez.

També en fa una bona valoració una altra estudiant. “M’ha agradat molt el curs. A més, és la primera vegada que he estat a Andorra i he tingut l’oportunitat de conèixer el país. El curs ha estat molt intens amb activitats pràctiques. La veritat és que tot perfecte i l’organització també excel·lent”, ha relatat la resident d’anatomia patològica de l’Hospital Clínic de Barcelona, Gabriela Caballero. L’experta també ha comentat que molts aspectes adquirits els podrà aplicar en el seu àmbit d’especialització perquè “de tumors neurològics en veiem bastants i en el meu hospital n’hi ha un gran volum, pel qual el contingut serà aplicable, sí”, ha mencionat.

De fet, la finalitat del curs era compartir el coneixement. “Quan vam dissenyar el curs hi havia dos objectius, un era el científic i aquest crec que s’ha assolit”, ha asseverat el doctor i cap d’Anatomia Patològica de l’hospital Clínic de Barcelona, Antoni Martínez, que ha agregat que “la transmissió de coneixement s’ha fet i crec que s’ha fet bé”.

L’altre objectiu era desenvolupar-lo en el país i, en aquest cas, l’organitzador de la formació ha posat de manifest el “bon encaix entre iniciatives públiques i privades”. El curs ha estat coorganitzat per la Universitat d’Andorra i la Universitat de Barcelona, l’hospital Clínic de Barcelona i l’empresa laurediana en biotecnologia Cellab. A més de comptar amb la col·laboració d’altres institucions, com el SAAS, el Govern i el comú lauredià, entre altres. “Entre tots hem demostrat que es poden organitzar diferents tipus d’esdeveniments”, ha precisat Martínez. De fet, tal com ha articulat el metge, l’entesa ha estat tan entenedora que no ha fet falta signar gaires convenis. “Tot ha funcionat en base a la confiança i en l’amistat perquè no hem signat cap conveni ni cap acord especial. Hi havia un conveni marc entre la Universitat d’Andorra i la de Barcelona de fa molts anys, però amb Cellab i el comú de Sant Julià no teníem una relació contractual i estem molt satisfets”, ha concretat Martínez.

Davant la bona organització i l’èxit del curs, la voluntat és continuar generant coneixement en el país. “El següent pas és organitzar fòrums per respondre altre tipus de preguntes en diferents àmbits de la salut, especialment del càncer”, ha declarat el cap d’Anatomia Patològica del Clínic. “El que voldríem és que aquest compromís de la societat d’Andorra fos un compromís anual amb el càncer per promoure que la gent hi vingui, per promoure que els ciutadans d’Andorra coneguin les bondats i deficiències de com es manega el càncer o que siguin promotors indirectes de cribratges de prevenció del càncer”, ha afegit el doctor Martínez.

Finalment, Martínez ha esmentat que els han cuidat bé durant les jornades, ha valorat la infraestructura turística, i la poca presència de turistes en aquesta època de l’any. Tot això “pot ser un revulsiu per organitzar aquest tipus d’esdeveniments”, ha conclòs.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Automobile comença a la Fira de Montjuïc amb el doble de marques xineses 

Notícies relacionades