Salut recomana extremar les mesures preventives durant les festes de Nadal

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha comparegut aquest dimecres per actualitzar la informació relativa a la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2, així com les dades d’evolució del seu impacte a Andorra. Així, malgrat que les dades demostren una estabilització a la baixa del nombre de positius diaris i dels casos actius, i davant la probable arribada de la variant Òmicron –ja present en els països de l’entorn–, Mas ha recordat que cal extremar les mesures per evitar-ne la propagació.

En aquest sentit, la secretària d’Estat ha apuntat que no es permet que locals, menjadors i espais a l’aire lliure ofereixin àpats destinats a celebracions i que la limitació segueix sent de 6 persones per taula a l’interior i 10 a l’exterior, amb entrada mitjançant certificat COVID i fins a la 1 de la matinada. Excepcionalment es flexibilitzen les mesures per la nit de Cap d’Any, on es permetran taules de fins a 10 persones i allargar l’horari d’obertura fins a les 3 de la matinada. Per accedir-hi els usuaris hauran de presentar el certificat COVID i, a més, un test d’antígens negatiu realitzat les darreres 12 hores realitzat a un stoplab, farmàcia o laboratori.

La mateixa excepció s’aplica també al sector de l’oci nocturn, que podrà obrir la nit de Cap d’Any amb les mateixes mesures que la restauració: obertura fins a les 3 de la matinada, amb taules de fins a 10 persones que hauran de presentar el certificat COVID i, a més, un test d’antígens negatiu realitzat les darreres 12 hores realitzat a un stoplab, farmàcia o laboratori. No es permet l’activitat de ball.

En el cas de les reunions de familiars i amics, el nombre de persones que poden reunir-se és de 10 persones. Com ja va avançar el ministre Joan Martínez Benazet, es recomana no mesclar diferents grups convivents i cal realitzar-se un autotest d’antigen abans de l’àpat per evitar contagis. En aquest sentit, Mas ha recordat que el Govern en proporciona 2 de gratuïts a totes les persones d’a partir de 6 anys. Així, des de divendres se n’han repartit, per part dels comuns, 76.824, el que suposa el 51,3% de la població censada.

També s’amplien les mesures als centres sociosanitaris i residències assistides: els usuari que pernoctin fora del centre, es realitzaran el mateix dia tant un test d’antígens, com fins ara, com una prova TMA. A més, el 5è dia se’ls repetirà un altre tests d’antígens.

Finalment, la secretària d’Estat també ha fet referència a les activitats lúdiques i esportives que s’organitzen per als joves durant les vacances escolars. Seguint les mesures preventives que ja s’apliquen en les activitats extraescolars, es recomana que els infants hauran de realitzar-se dos proves setmanals amb test ràpid d’antigen.

Actualització sanitària del 22 de desembre

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha actualitzat les xifres des de l’inici de la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 al Principat. Així, es comptabilitzen un total de 21.372 casos i es registren un total de 19.542 altes. El total de defuncions fins a la data és de 138. La taxa de reproducció es manté per sota d’1.

També baixen el nombre de casos actius: actualment n’hi ha 1.692: 16 persones resten ingressades a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i 16 a l’UCI –tots amb ventilació mecànica–. A la planta COVID habilitada al Cedre no hi ha cap persona ingressada.

Pel que fa a la població escolar, hi ha 88 aules en vigilància activa –70 total i 18 parcial– i 58 en passiva.

Finalment, des de l’inici del Pla de vacunació, ja s’han administrat 127.489 vacunes –57.347 primeres dosis, 55.384 segones i 14.758 terceres–. Podeu consultar tota la informació relacionada amb la pandèmia de SARS-CoV-2 al Principat a www.govern.ad/coronavirus.