Dilluns, 15 de juliol de 2024
És notícia

PS SDP + presenta les línies principals del seu programa en matèria de fiscalitat

Avatar photo

El candidat a cap de Govern, Pere López, ha exposat la necessitat de tenir una única Agència Tributària per millorar la gestió fiscal, així com l’eliminació d’impostos comunals com el de radicació i el dels rendiments arrendataris

PS SDP + ha presentat aquesta tarda les línies principals del seu programa electoral en matèria de fiscalitat. El candidat a cap de Govern, Pere López ha exposat, juntament amb Gerard Alís, la finalitat de millorar l’eficàcia del sistema tributari actual amb través de dos objectius: Dotar a l’Estat d’una recaptació suficient per garantir l’Estat del benestar i la qualitat de vida a Andorra i per fer que s’executi el precepte constitucional on tothom ha de complir amb les despeses de l’Estat en funció de la seva capacitat econòmica.

Per això, PS SDP + aposta, en primer lloc, per la millora de la gestió amb una Agència Tributària única amb la finalitat de tenir sinèrgies amb un sol operador de recaptació d’impostos comunals i nacionals, fet que permetrà guanyar eficàcia en personal, eficiència i procediments. Així mateix, es treballarà per fer més eficient i planificar la gestió del deute públic i de la despesa pública.

Pel que fa a les imposicions indirectes, PS SDP + rebaixarà l’IGI en alimentació i productes bàsics per a persones i animals de companyia al 0%; per a productes d’higiene, neteja de la llar i d’animals de companyia a l’1% mentre que el tipus general serà del 5%, per tal d’incrementar la recaptació.

Sobre la imposició directa, es modificarà l’Impost de Societat en tres vies: Es reveuran les deduccions que s’apliquen perquè siguin més eficients i permetin assegurar una recaptació mínima de l’Impost de Societats del 5%; es reveuran els impostos comunals de radicació i l’impost dels rendiments arrendataris que s’eliminarien per tal de dotar-los d’eficiència (eliminació de fórmules forfeter que graven la capacitat de renda) i dotat de millor comparació en l’àmbit internacional (mostrant un càlcul real de la pressió fiscal a Andorra).

D’aquesta manera es garanteix els recursos de l’Estat – que serà el recaptador de la imposició directa vetllant alhora per garantir els recursos als comuns- fent que participin en un tram d’aquest impost o modificar la Llei de transferències per seguir tenint aquesta recaptació, fent-ho més eficient. “Té doble avantatge: Que no hi haurà la fugida de l’impost directe -com passa actualment als comuns- en reduir-se la quota amb relació a molts empresaris i que permetrà que els empresaris que no obtinguin beneficis no hagin de pagar aquest impost”.

Finalment, PS SDP + proposa crear un nou tram d’Impost sobre les Rendes de les Persones Físiques al 15% per a les rendes que superin la suma anual que representi 10 vegades el salari mínim anual -que actualment estaria al voltant dels 155.000 euros-. L’impost de l’IRPF quedaria, aleshores, estructurat en tres trams: Les rendes de 0 a 24.000 euros anuals no pagarien l’impost, les que oscil·lin entre els 24.000 i els 40.000 euros haurien d’aportar un 5%, les de 40.000 a 155.000 euros ho farien amb un 10% i les superiors a aquesta xifra pagarien el 15%.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

nineteen − seven =

Notícia anterior

Sant Pere de Ribes obre el periode pels ajuts als estudis postobligatoris i transport

Notícia següent

MALTRACTAMENT ANIMAL: Abandona vuit gossos i gats a Montcada i Reixac i moren devorant-se entre ells

Notícies relacionades