El PS denuncia que Demòcrates no respecta la llei electoral

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El candidat de Demòcrates per Andorra, Xavier Espot, ha presentat avui als mitjans de comunicació el seu programa electoral. Ho ha fet violant el manual de procediments per les Eleccions Generals del 2 d’abril del 2023, que el Govern que ell presideix en funcions, va distribuir a totes les candidatures, en el qual diu ben clar el següent: “La campanya electoral s’inicia el dia 19 de març del 2023 a les 15 hores i s’acaba el dia 31 de març del 2023 a les 24 hores.”

En ser preguntat per un mitjà de comunicació –l’Altaveu– sobre l’evident irregularitat d’aquesta presentació abans d’hora, el candidat de DA ha manifestat que DA ja va “… fer el mateix fa quatre anys.” És a dir que amb una mà, com a cap de Govern en funcions, distribueix a les candidatures que es presenten a les eleccions generals un Manual de Procediment d’obligat compliment i amb l’altra mà ell mateix conculca el que pretén fer respectar als seus adversaris electorals.

DA ha fet cas omís a les recomanacions fetes recentment per la Junta Electoral que posen de manifest que s’entén acte de campanya “ (…) manifestacions, declaracions, comunicacions, anuncis, etc. dels respectius programes electorals. I aquest criteri ha de ser mantingut. Fora d’aquest termini ni els candidats ni els partits polítics o agrupacions no haurien de difondre propaganda electoral, si bé poden fer públiques les activitats o manifestacions que es limitin a un ús adequat de la llibertat d’expressió”.

Els candidats de DA han ofert així avui una perfecta mostra del seu capteniment prepotent amb aquesta actuació renyida amb el respecte a les formes democràtiques. Veiem així com el que està dient Xavier Espot a les altres candidatures és, al capdavall, “feu el que dic, que jo ja faig el que vull.”

Els candidats de DA juguen brut. Empren el govern en funcions per fer anuncis electoralistes, com la subvenció de les hipoteques per l’habitatge presentada dimecres passat i la signatura d’un conveni amb el Comú d’Escaldes per una promoció d’habitatges, avui mateix.

Amb la roda de premsa d’aquest migdia de DA, Xavier Espot ha confirmat públicament que la llei s’aplica a la resta de forces polítiques, mentre que ell s’autoatribueix àmplies facultats per saltar-se les normes.

Estem convençuts que no hi ha cap país del nostre entorn que pugui arribar a considerar normal que un cap de Govern en funcions provi de canviar les lleis segons la seva voluntat i traspassar així les normes de funcionament polític usual sense causar repulsa o consternació.

En la política democràtica no s’hi val tot.

Avui els candidats de DA, encapçalats per Xavier Espot han fet pública ostentació de la seva voluntat de menysprear el dret com a garantia d’equitat i de respecte als adversaris polítics.

Les forces polítiques que ens hem reunit en l’aliança socialdemòcrata estem convençudes que és impossible fer bona política sense tenir principis ètics. Ja no els ve d’un pam en la hipocresia i la mentida quan del que es tracta és d’amagar la buidor de la seva acció política.

DA ens ha tornat a demostrar que l’ètica no forma part del seu bagatge polític. DA no pot demanar confiança a ningú quan no respecta la llei.