El cònsol major d'Andorra la Vella, Sergi González, ha anunciat que en el marc del treball del programa Reviu ha sorgit la possibilitat que el comú pugui disposar d'un edifici buit al centre de la parròquia on s'avalua ara que es puguin fer divuit pisos que seguirien el model del Calones, és a dir, que es destinarien a la gent gran. Així ho ha anunciat durant el consell de la gent gran que s'ha celebrat aquest dijous.
D'aquesta manera, González ha explicat que fruit del Reviu hi va haver una trentena de propietaris que van mostrar el seu interès per la proposta i que van sorgir "diversos edificis que estan tancats". En el marc d'aquestes propostes es va veure que n'hi havia un de concret, "en un espai cèntric de la parròquia", que no ha volgut concretar, que podria ser habilitat per destinar-lo a la gent gran. La raó és que també ha explicat que la corporació "ja feia temps que projectava un nou Calones" tenint en compte la llista d'espera existent, que dimarts es va anunciar que era d'una vintena de persones. Ara s'espera que "en les setmanes vinents es puguin tancar un acord amb la propietat i fer aquest nou Calones per a la gent gran activa" és a dir, seguint la línia del model existent.
Segons ha concretat el mandatari comunal els tècnics comunals ja hi han treballat i "les obres durarien un any perquè realment l'edifici i els pisos de dintre es poden aprofitar fàcilment", amb la qual cosa en un any es podria tenir ja divuit pisos més que s'afegirien als quinze de cal Calones amb la qual cosa se superaria la trentena. La idea és poder tancar al més aviat possible el contracte amb el propietari perquè el comú pugui gaudir d'un lloguer de l'immoble per un termini llarg, de 25 anys.
El cònsol major de la capital ha fet aquest anunci durant la celebració del consell de la gent gran en el qual s'ha posat en relleu alguns dels neguits del col·lectiu. Així, una de les propostes que els consellers han posat sobre la taula és que hi hagi més bancs a la parròquia i també més lavabos públics i que estiguin ben senyalitzats. En aquest sentit, tant la consellera de Social, Joventut i Espai Ciutadà, Maria Nazzaro, com el cònsol major els han detallat aspectes en els quals ja es treballa. Així, la consellera ha explicat que aprofitant la feina dels joves que treballen a l'estiu per al comú s'està fent un inventari del mobiliari urbà que posteriorment es podria compartir amb la gent gran per detectar les mancances i on cal actuar.
Pel que fa als lavabos, també ha detallat que es treballa estudiant models com els de França per veure quines millores es podrien fer. El cònsol ha reconegut que també caldria actuar en la senyalització i ha recordat el pla de millora de voreres en el qual es treballa. De totes maneres, ha plantejat la possibilitat que de cara a l'octubre es puguin fer reunions, fins i tot per temàtiques, perquè es pugui planificar i "calendaritzar" les accions. "Ens toca concretar, calenderitzar i fer un pla d'actuació". I és que la gent gran ha mostrat la seva preocupació perquè les propostes que es posen sobre la taula no es concretin i els ciutadans els demanin a ells també explicacions sobre certs aspectes.
Una altra de les qüestions que s'han abordat és que cal millorar la informació i l'acompanyament al col·lectiu de la gent gran. En aquest sentit, han destacat que potser caldria posar pantalles informatives amb les diferents propostes que es fan a la parròquia en diferents punts o millorar l'aplicació per a mòbils de la qual disposa el comú. González ha explicat que s'avalua instal·lar pantalles informatives a la plaça de la Rotonda i a la zona de Riberaygua i Travesseres i Nazzaro ha avançat que es vol millorar la informació i l'acompanyament que es dona des del punt d'informació de la gent gran perquè "abans de final d'any sigui un punt que realment acompanyi i assessori la gent gran".
El consell de la gent gran també ha aprovat que des del comú s'impulsi la recuperació del servei d'àpats a domicili per a persones amb dificultats de desplaçament, així com oferir l'opció de recollir-los al Calones. En aquest sentit, la consellera de Social ha explicat que la cuina del Calones té el "hàndicap" que només pot donar servei a les persones que hi van a dinar i que s'està treballant en "alternatives" que puguin ser efectives abans no entri en funcionament la cuina que està prevista al Cedre i que ja preveu aquest servei.
La casa pairal obrirà portes a la plaça del Poble el 15 de setembre
Un altre dels anuncis que s'han fet és que el 15 de setembre la casa pairal ja obrirà portes a la plaça del Poble i, per tant, els usuaris ja podran gaudir de les noves instal·lacions en les quals s'han fet millores perquè sigui un espai "més modern, amb més serveis i millor accessibilitat", segons González, que ha manifestat que ja s'ha anat "explicant i comunicant" als usuaris els canvis que s'han fet, amb la qual cosa espera que siguin "un èxit" i ha volgut esmentar també la "bona acollida" que ha tingut la Llacuna en aquests mesos que ha acollit la casa pairal mentre es feien les obres.