Dijous, 24 d'abril de 2025
És notícia

S’inaugura el passeig de les fonts de la Rotonda d’Andorra la Vella

Avatar photo

El públic podrà gaudir aquesta nit del nou pol d’atracció, que es reproduirà durant tot el juliol, agost i principi de setembre a les 22 h i a les 22.45 h

El passeig de les fonts de la Rotonda s’inaugura aquest divendres a les 22  hores amb l’estrena d’Aquae et lumina, l’espectacle de gran format sobre el riu que servirà per donar la benvinguda a la temporada d’estiu. El  projecte, que té per objectiu esdevenir un nou atractiu de l’eix comercial i  convertir-se en un reclam tant per als ciutadans com per als turistes, s’estrena amb un dia de retard respecte al previst a causa de les fortes  tempestes d’ahir. Aquest nou revulsiu turístic funcionarà cada dia durant  tot el juliol i agost i principi de setembre en dos passis, el primer a les 22 h  i el segon a les 22.45 h.  

Les fonts de gran format s’emmarquen en el projecte de transformació global de l’eix comercial que ha dut a terme el Comú en els darrers anys.  En una primera etapa, amb l’adequació de la part baixa en zona exclusiva  per a vianants i la remodelació de la part alta, amb voravies amples i  mantenint el trànsit rodat. En una segona etapa s’ha dut a terme  l’embelliment de la plaça de la Rotonda i del passeig.  

En aquesta zona central, que connecta les dues parts de l’eix comercial,  s’ha renovat el paviment, aconseguit una àrea per a vianants més àmplia, instal·lat una zona de repòs al voltant de l’escultura de Salvador Dalí La noblesse du temps. També s’hi han adequat balcons per veure  l’espectacle i construït una rampa de vianants per facilitar l’accés cap al  carrer Doctor Mitjavila i la unió cap a la Dama de gel per cada costat del  riu.  

Les fonts de gran format, tal com ha ressaltat el cònsol major, David  Astrié, culminen aquesta reforma a la plaça de la Rotonda, un espai que  en els darrers anys s’ha convertit en un gran punt de trobada d’Andorra la  Vella i en una de les imatges més fotografiades de la parròquia, amb  l’escultura de Dalí i el pont de París amb les lletres d’Andorra la Vella de  fons. Tots els canvis que s’han fet a l’avinguda “han millorat notablement  l’experiència de compra i han generat nous hàbits de passeig i de  socialització”, hi ha afegit David Astrié, que s’ha mostrat confiat en el  potencial de l’espectacle de les fonts per atreure visitants.  

En la mateixa línia, Sònia Yebra, presidenta de l’Associació de Comerciants  de l’Eix Central, ha celebrat la posada en marxa del projecte, que confia  que ajudi a millorar l’experiència de compra i contribueixi a dinamitzar  l’economia de la parròquia.  

140 elements lumínics, una quarantena de sistemes d’aigua i 6 cascades 

El projecte del passeig de les fonts de la Rotonda, amb una inversió de 3,9  milions d’euros (2,2 milions d’euros en les fonts i la instal·lació i 1,7  milions en l’obra de reforma del passeig), ha suposat tot un repte  constructiu, ja que en els darrers mesos s’ha executat un complex sistema  per desviar el riu en els trams on es desenvolupava l’obra sense, però,  afectar el cabal.  

Les fonts del Valira, construïdes per una empresa capdavantera en el  sector, es basen a més en un sistema innovador i únic per reciclar l’aigua  del riu, en moviment, cap a un circuit tancat, a diferència dels que hi ha en  altres parts del món i que funcionen en aigües aturades com fonts  artificials o llacs. El projecte és totalment respectuós amb el medi ambient  i no afecta en cap cas el cabal del riu, ja que s’ha construït un dipòsit de  140 metres cúbics que recupera permanentment l’aigua per a les  coreografies sense, per tant, generar cap despesa hídrica addicional.

Tècnicament, el projecte consta de 6 cascades de gran format, 1 cortina  d’aigua amb videoprojecció, una quarantena de sistemes de sortida  d’aigua amb diferents funcions i moviments i prop de 140 elements  lumínics. El projecte preveu que es puguin fer més de 2.000 coreografies  diferents (eixos, cascades, projeccions…).  

Els arquitectes responsables del projecte, Pere Cervós i Ricard de Deus,  han explicat que per als sortidors s’utilitza aigua captada i tractada del riu  que es filtra per un medi natural. Més endavant, es desinfecta amb rajos  ultraviolats per garantir la qualitat de funcionament sense haver de  recórrer, així, a productes químics. El sistema també està preparat per  suportar les baixes temperatures, i per evitar les congelació de l’aigua  s’utilitza un mètode d’escalfament perquè no superi mai els 1,5 graus respecte a l’aigua d’entrada.  

El sistema d’il·luminació té en compte el pas de truites pels canals  destinats al riu i, a més, s’ha regulat per evitar la incidència sobre el canal.  De la mateixa manera, el làser situat al Pont de París està sempre en  posició horitzontal i mai cap al canal ni cap a les persones.  

Dos espectacles: Pachelbel i Txaikovsky  

Aquest primer espectacle, Aquae et lumina, consta de dues peces de 6 i 3  minuts amb coreografies de llum, música i aigua. La primera té com a  banda sonora el Cànon, de Johann Pachelbel, una de les obres més  famoses de la música barroca, mentre que en la segona l’aigua balla al ritme d’El llac dels cignes, de Txaikovsky, un dels ballets més rellevants de  la història de la música clàssica.  

En els moments del dia en què no hi hagi espectacle, les fonts funcionaran  en mode ornamental, amb música i moviments inspirats en la natura i  pensats per integrar el conjunt arquitectònic al riu. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Govern i Moncloa tanquen l’acord per perllongar la B-40 entre Terrassa, Sabadell i Castellar

Notícia següent

Detecta els missatges falsos d’estafes amb aquests consells

Notícies relacionades