Aquesta setmana s’ha iniciat una nova campanya arqueològica per continuar amb l’estudi sobre l’ocupació humana a l’alta i mitja muntanya a la parròquia d’Ordino, que es du a terme entre el Govern, el Comú i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquest conveni – que es va renovar el 2022 per cinc anys més – té com a objectiu donar continuïtat a la iniciativa de recerca històrica i arqueològica engegada l’any 2014 entre Departament de Patrimoni Cultural i el Comú d’Ordino i que en 2016 es va començar a comptar amb la participació de la UAB.
El treball de camp d’aquest 2023 durarà fins al 15 d’octubre i té com a objectiu, d’una banda, documentar amb fotogrametria diversos jaciments identificats en campanyes anteriors a la zona del Comís Vell, per proposar futures accions de comprensió i valorització dels béns esmentats. I, d’altra banda, dur a terme la prospecció arqueològica i l’inventari patrimonial a la vall de Cebollera que és on es troben els prats subalpins. És en aquesta altitud i en aquest tipus de medi que solen aparèixer vestigis arqueològics vinculats amb l’aprofitament estiuenc de les pastures de muntanya. En funció dels resultats es plantejarà la realització d’un segon sondeig estratigràfic.
La programa és dirigit pel doctor en prehistòria Ermengol Gassiot, del grup d’arqueologia d’alta muntanya (GAAM) del Departament de prehistòria de la UAB i David Garcia del GAAM i del Instituto de Ciencias del Patrimonio del CSIC. L’equip està format per quatre arqueòlegs del GAAM i quatre estudiants del Grau en arqueologia de la UAB.
El coneixement, la conservació i la difusió són fonamentals per a la protecció i és el que permet donar valor al patrimoni. Durant les campanyes des del 2016 al 2021 es van documentar 104 llocs d’interès arqueològic amb prop de 300 estructures inventariades.